Izložbom austrijskog umjetnika i aktivista nastavlja se program u galeriji Filodrammatice

Izložba "Prošlost je otkazana, budućnost je nepovratna" Olivera Resslera prati napore globalnog klimatskog pokreta u rušenju ekonomskog sustava

  • Lifestyle
  • Objavljeno 14.05.2020
  • Piše: Ivona Amidžić

Nakon privremene obustave svih planiranih javnih događanja, udruga Drugo more u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28, prvi kat) otvara novu izložbu, naziva Prošlost je otkazana, budućnost je nepovratna.

Riječ je o filmskom projektu u nastajanju nagrađivanog bečkog umjetnika Olivera Resslera, koji od 2016. godine aktivno prati napore globalnog klimatskog pokreta u rušenju ekonomskog sustava koji je u velikoj mjeri ovisan o fosilnim gorivima.

Izložba će se otvoriti u utorak, 19. svibnja u 18 sati i taj dan ostati otvorena do 20 sati. Nakon otvorenja, izložbu je moguće posjetiti do 6. lipnja, od ponedjeljka do petka od 11 do 13 sati i od 17 do 20 sati, te subotom od 11 do 13 sati.

U skladu s preporučenim mjerama kojima se izbjegava okupljanje velikog broja ljudi, u prostoru galerije će istovremeno moći biti najviše 12 posjetitelja, koje se poziva da na ulazu dezinficiraju ruke i održavaju odgovarajuću međusobnu udaljenost. Ulaz na izložbu je slobodan, a svi filmovi imaju hrvatske titlove.

O izložbi

Donedavno smatrano znanstvenom fantastikom, globalno zatopljenje je danas znanstvena činjenica i stvarnost u kojoj već živimo. Posljednja izvješća Međuvladinog panela o klimatskim promjenama navode kako se naš planet na više načina i neočekivanom brzinom približava pragu čijim će prelaskom učinjena šteta biti nepovratna.

Kroz šest video radova koje povezuje zajednički naslov Sve se spaja dok se sve raspada, Ressler bilježi situaciju u kojoj već postoji sva potrebna tehnologija za okončanje ere fosilnih goriva, a globalni klimatski pokreti postaju snažniji nego ikada.

Povezujući mnoge kontekste, glasove i iskustva, svaki od predstavljenih filmova prati po jedan ključni događaj za klimatski pokret:

  1. Prosvjede aktivista protiv Konferencije UN-a o klimatskim promjenama u Parizu za koju se znalo da neće uroditi sporazumom kojim bi se umanjilo globalno zatopljenje (COP21, 2017.)
  2. Masovne akcije blokade ugljena lignita u Lužicu kod Berlina (Kraj puta, 2016.) i u Bilini u Češkoj (Granice smo mi, 2019)
  3. Život samoorganizirane zajednice na najvećem autonomnom teritoriju u Europi, koja godinama uspješno sprječava francuske vlasti da na tom području kod Nantesa izgradi aerodrom (ZAD, 2017.)
  4. Blokadu amsterdamske luke u koju pristiže ugljen iz Južne Amerike, gdje se vadi u katastrofalnim uvjetima za okoliš i lokalno stanovništvo (Šifra crveno, 2018.)
  5. Uspješnu akciju okupacije crvenog tepiha na zatvaranju prošlogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala, čime je pozornost međunarodnih medija i javnosti preusmjerena s ceremonije dodijele nagrada na ciljeve i zahtjeve klimatskog pokreta (Venecijanski Klimatski kamp, 2019.)

Riječima samog umjetnika, nadvladavanje trenutne ekološke, društvene i ekonomske krize prije svega je pitanje političke moći, jer će, usprkos naporima vlada i korporacija da nas različitim PR strategijama uvjere u suprotno, o napuštanju fosilnih goriva odlučivati društveni pokreti i njihovi pritisci na institucije.

Projekt je prvo predstavljen kao dvokanalna video instalacija kao dio Resslerove samostalne izložbe „Vlasništvo je krađa“ u MNAC-u – Nacionalnom muzeju suvremene umjetnosti u Bukureštu 2016. godine, a do 2020. godine je postupno proširen u šestkanalni video.

Više o izložbi dostupno je na internetskim stranicama Drugog mora.

Radno vrijeme galerije:

pon – pet: 11.00 – 13.00 i 17.00 – 20.00 h

sub: 11.00 – 13.00 h

Tagovi: Filodrammatica, galerija, izložba, Oliver Ressler,