Javni pozivi za dodjelu sredstava Zaklade FIPRO

Poduzetnički inovacijski projekti - Grad Rijeka za komercijalizaciju inovacija osigurao bespovratnih 150 tisuća kuna

Zaklada FIPRO u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom objavila je dva javna poziva za dodjelu financijske sredstava za inovativne poduzetničke projekte s područja Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Kako je kazao Boris Golob, direktor Znanstveno-tehnologijskog parka Step Ri i upravitelj Zaklade FIPRO, radi se o različitim javnim pozivima – dok se u slučaju poziva koji se raspisuje u suradnji s Gradom Rijekom radi o dodjeli bespovratnih sredstava namijenjenih prije svega poduzetnicima početnicima, javni poziv raspisan u suradnji s Primorsko-goranskom županijom orijentiran je većim poduzetnicima, koji 80% sredstava mogu dobiti kao beskamatni kredit, a 20% bespovratno.

Postupak prijave na pozive je, kazao je Golob, pojednostavljen što je više bilo moguće, a najbitnije je da poduzetnik ima ideju i da je na jednostavan način može opisati. Javni pozivi otvoreni su do 5. srpnja, a prijavitelji će u roku od mjesec dana od zatvaranja javnih poziva dobiti obavijest jesu li im odobrena sredstva.

Grad Rijeka za komercijalizaciju inovacija osigurao bespovratnih 150 tisuća kuna

Prema riječima Darija Dobrilovića iz Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, javni poziv za sufinanciranje razvoja komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga jedna je jedna je od deset mjera Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke putem koje riječki poduzetnici i oni koji imaju namjeru to postati mogu ostvariti bespovratnu subvenciju.

Za razliku od ostalih devet mjera iz Općeg programa za koje Grad raspisuje zajednički Javni poziv, za ovu mjeru raspisuje se zaseban Javni poziv u suradnji sa Zakladom FIPRO, zbog njihova dugogodišnjeg iskustva u provedbi sličnih natječaja u suradnji s Primorsko-goranskom županijom. Ovo je drugi put, nakon 2017. godine, da Rijeka raspisuje sličan natječaj u suradnji sa Zakladom FIPRO.

U sklopu Javnog poziva organiziranog u suradnji s Gradom Rijekom, na raspolaganju je 150 tisuća kuna, a pojedinom natjecatelju mogu se dodijeliti sredstva u minimalnom iznosu od 35 tisuća kuna te maksimalnom iznosu od 50 tisuća kuna. Svi prihvatljivi troškovi po pojedinoj prijavi sufinanciraju se u  visini od 80% troškova bez PDV-a, a troškovi se priznaju ukoliko nastanu u roku od šest mjeseci nakon dana raspisivanja javnog poziva.

Putem javnog poziva poduzetnici mogu dobiti subvenciju troškova razvoja inovativne ideje, izrade prototipa, nabave opreme, alata i materijala za izradu inovacije, potom izrade plana komercijalizacije inovacije, odnosno pripreme za izlazak na tržište, kao i za troškove podnošenja prijave za zaštitu intelektualnog vlasništva kod Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo RH. Gradski poziv je otvoren za tvrtke i fizičke osobe – nositelje inovativnih ideja koji su spremni registrirati gospodarsku djelatnost na području grada Rijeke.

Primorsko-goranska županija dodjeljuje 80% beskamatnih i 20% bespovratnih sredstava

U sklopu Javnog poziva za podnošenje zahtjeva za dodjelu financijskih sredstava iz projekta Komercijalizacija inovacija, koji je organiziran u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, na raspolaganju je 300 tisuća kuna, a pojedinom natjecatelju mogu se dodijeliti sredstva u minimalnom iznosu od 50 tisuća kuna te maksimalnom iznosu od 200 tisuća kuna.

Za razliku od Grada Rijeke, Primorsko-goranska županija 20% sredstava dodjeljuje bespovratno, a 80% sredstava dodjeljuje kao zajam bez kamata, jamaca, učešća i hipoteke, s rokom otplate tri godine.

Kako je kazala pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar, Primorsko-goranska županija od 1995. godine provodi izbor i dodjeljuje sredstva najboljim inovacijama.

„Tijekom dosadašnjeg rada s inovatorima, uočen je jedan od ključnih problema s kojim se najveći broj inovatora susreće, a to je nedostatak financijskih sredstava u onoj fazi kada treba poduzeti završne radove kako bi se inovacija plasirala na tržište – dakle za komercijalizaciju inovacije. Svjesni činjenica da je prema svim ekonomskim kategorijama uvođenje novog proizvoda na tržište dugotrajan, mukotrpan proces koji zahtijeva ulaganja u ispitivanje tržišta, alate, marketing, ateste, često uz pokušaje i pogreške koji svoju potvrdu dobivaju tek nakon niza godina, te naročito potpune nezainteresiranosti banaka za praćenje takvih projekata, Županija je 2009. godine pokrenula pilot projekt Komercijalizacija inovacija,“ kazala je pročelnica Raukar.

Fond za financiranje inovativnih projekata

U sklopu projekta županija godišnje izdvaja od 100 do 150 tisuća kuna u Zakladu, stvarajući fond iz kojeg se financiraju inovativni projekti. Od 2009. do 2018. godine Županija je uložila 1,2 milijuna kuna, a Zaklada FIPRO 250 tisuća kuna te dodatno 927.272,00 kuna od povrata sredstava (zajma) iz programa odobrenih prethodnih godina. Ukupno je odobreno 27 zahtjeva u iznosu od 2,3 milijuna kuna.

Putem javnog poziva fizičke osobe-inovatori te tvrtke s prebivalištem na području Primorsko-goranske županije mogu dobiti sredstva za izradu ili nabavu opreme, alata i materijala za izradu inovacije ako se ista ne može ugovoriti kao vanjska usluga; izradu, ispitivanje, usavršavanje prototipa proizvoda ili postupka pružanja usluge; pripreme za izlazak na tržište, promotivne aktivnosti te aktivnosti ugovaranja i razvoja distributivno prodajnih kanala; certificiranje ili atestiranje proizvoda ili usluga radi izlaska na tržište te pretraživanja stanja tehnike, pripreme i zaštite intelektualnog vlasništva.

Tekst javnog poziva s potrebnim obrascima i pravilnicima dostupni su na mrežnim stranicama Zaklade FIPRO.

(Grad Rijeka)

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: bespovratna sredstva, fipro, poduzetnici, poduzetništvo, projekti,