Ježić na suđenju Sanaderu: “Vratit ću pet milijuna eura čim se za to steknu uvjeti”

"Iznos od pet milijuna eura, koji je u vlasništvu Dioki holdinga, bio je namijenjen Sanaderu - sada je namijenjen povratu u državni proračun Republike Hrvatske"

  • Politika
  • Objavljeno 05.02.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Uskokov krunski svjedok u slučaju Ina-Mol Robert Ježić, koji je u ponedjeljak ostao pri svom ranijem iskazu protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, kazao je da će u državni proračun uplatiti pet milijuna eura, koje je Mol na račun njegove tvrtke navodno uplatio za Sanadera, čim se za to “steknu svi uvjeti”.

Odgovarajući na pitanja ravnateljice Uskoka Vanje Marušić o pet milijuna eura namijenjenih Sanaderu, Ježić je kazao kako su se u travnju 2011. počeli pojavljivati novinski članci da su neke ciparske tvrtke za Mol počele tajno otkupljivati Inine dionice. Tada se pobojao da bi se milijunska uplata na račun njegove tvrtke Ksenoplasta mogla povezati s njim kao nezakonita radnja.

“Stoga sam se posavjetovao s odvjetnikom Hanžekovićem koji mi je kazao da bi bilo najbolje to iznijeti u javnost, nego da se pričeka i vidi što će se dogoditi. Iznos od pet milijuna eura, koji je u vlasništvu Dioki holdinga, bio je namijenjen Sanaderu.  Sada je, nakon svega, namijenjen povratu u državni proračun Republike Hrvatske”, izjavio je Ježić. Dodao je kako će novac uplatiti u državni proračun “čim se steknu svi uvjeti”.

Na upit ravnateljice Uskoka je li taj novac ikada bio namijenjen njemu, Ježić je odgovorio kako nije

“Društvo ima obvezu povratka tog novca te ćemo učiniti sve da se to doista i dogodi. Iako sam i na prvom suđenju rekao kako će novac biti vraćen, tada su postojali proceduralni koraci. Nije bilo pravomoćne presude, nije proveden derivacijski postupak niti je bio podnesen zahtjev za povrat novca”, pojasnio je Ježić.

Zbog ranije ugovorene Ježićeve operacije te najavljenog opsežnog ispitivanja, obrana će Ježića ispitati 8. i 11. travnja.

Ježić je na raspravi u ponedjeljak ponovio tvrdnje da ga je Sanader tražio da organizira primitak Molovih 10 milijuna eura. Pet milijuna eura navodno su mu uplatile dvije ciparske tvrtke, kazao je Ježić, dodavši da je shvatio o čemu se radi tek po Sanaderovom odlasku s dužnosti.

Sanaderu je tada navodno rekao da odbija primiti drugih pet milijuna eura, što je on “mirno primio”.

Iako je isprva govorio da će novac koji je navodno primio kao mito za premijera vratiti čak i ako Sanader ne bude osuđen Ježić je kasnije promijenio priču. Nakon što je presuda Sanaderu od 8,5 godina zatvora postala pravomoćna iz Švicarske je poručio da mu ona nije dostavljena. Kada ju je ukinuo Ustavni sud izjavio je da za povrat novca nema temelja jer nema pravomoćne presude.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

(Hina)

foto: Hina (Admir BULJUBAŠIĆ/ abu)

Tagovi: Dioki holding, Ina-Mol, Ivo Sanader, Robert Ježić, Uskok, Vanja Marušić,