Kazneno prijavljen riječki poduzetnik zbog utaje poreza

Oštetio je državni proračun u iznosu od najmanje 21 000,00 kuna...

  • Crna kronika
  • Objavljeno 31.01.2019
  • Piše: Antonela Verković

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjim hrvatskim državljaninom, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta – prenosi portal Fiuman.

Sumnjiči se da tijekom 2015. i 2016. godine, kao vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva iz Rijeke, nije obračunao, prijavio i platio porez na dodanu vrijednost čime je državni proračun oštetio u iznosu od najmanje 21.000 kuna. Za obavljene usluge nije izdavao izlazne račune, a dobivenu gotovinu zadržavao je za sebe. Osim toga, nije ispostavljao račune za oporezive transakcije i gotovinske račune, niti je uredno vodio poslovne knjige.

U cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, u poslovnoj dokumentaciji je prikazivao građevinske radove na objektu izvedene u poduzetničku svrhu, iako su izvedeni u privatne svrhe. Ovim kaznenim djelom zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju počinjena je materijalna šteta u iznosu od oko 29. 000 kuna.

Po završetku kriminalističkog istraživanja, 45-godišnjak je zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela utaja poreza ili carine, povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, kazneno prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu. Osim njega, za kazneno djelo utaja poreza ili carine prijavljena je i pravna osoba.

FOTO: Pixabay

Tagovi: kazneno djelo, poduzetnik, policija, utaja poreza,