KBC Rijeka plaćat će pacijentici obročno odštetu od 5,6 milijuna kuna!

Nakon 10 godina donesena pravomoćna odluka o odšteti pacijentici koja je nakon pogreške u bolnici ostala invalid!

Klinički bolnički centar Rijeka potvrdio je u ponedjeljak pravomoćnu presudu da pacijentici mora platiti odštetu od 5,6 milijuna kuna zbog pogreške pri operaciji koju će plaćati u obrocima.

Iz KBC-a navode da se to dogodilo 2006. godine, a ustanova je krajem 2018. primila odluku o pravomoćnoj i ovršnoj presudi te je s tužiteljima postignut dogovor o obročnom plaćanju spomenute odštete.

Kako se navodi u medijima, u ožujku 2006. tada 44-godišnja pacijentica trebala je operirati polipe maternice i ciste na jajniku. Pri postupku anestezije i intubiranja učinjena je pogreška te je pacijentičin mozak ostao bez kisika, što je ostavilo trajne posljedice na organizmu. Operacija nije obavljena, a pacijentica je provela nekoliko dana u komi, prenose mediji.

Ostala je doživotni invalid i može se kretati samo uz pomoć invalidskih kolica.

Postupak za nadoknadu štete pokrenut je 2008. Prvostupanjska odluka donesena je 2016., a drugostupanjska, pravomoćna presuda na Županijskome sudu u Rijeci krajem 2018.

Presuđeno je da KBC Rijeka danas 56-godišnjoj ženi i njezinoj užoj obitelji mora isplatiti oko 5,1 milijuna kuna odštete, u čemu je znatan udjel kamata. Osim toga, mora joj isplatiti i mjesečnu rentu zbog izgubljene zarade do stjecanja prava na starosnu mirovinu, što je ukupno oko 500 tisuća kuna.

(Hina)

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: invalid, KBC Rijeka, odšteta,