Klub žena IDS-a: Podaci o nasilju nad ženama u Istri poražavajući, od 1998. ubijene 22 žene

Međunarodna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ ove se godine provodi uz slogan  „Oboji svijet narančasto

  • Lifestyle
  • Objavljeno 25.11.2018
  • Piše: Marko Leskovar

Klub žena IDS-a priključio se obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenoga, i međunarodnoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, priopćeno je u nedjelju iz IDS-a te istaknuto da su podaci o nasilju nad ženama u Istri poražavajući – od 1998. do danas ubijene su ukupno 22 žene, te je bilo 17 pokušaja ubojstva žena.

Međunarodna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ ove se godine provodi uz slogan  „Oboji svijet narančasto: #Poslušaj i mene“, a kampanju je 1991. godine pokrenuo Women’s Global Leadership (Centar za globalno liderstvo žena) SAD-a.

Klub žena IDS-a dio je velike skupine koja broji više od 2000 različitih organizacija iz više od 150 zemalja svijeta, a koje kroz različite aktivnosti upućuju javnosti poruku nenasilja. Kampanja završava 10. prosinca, upravo na Međunarodni dan ljudskih prava, čime se ističe da je nasilje nad ženama kršenje temeljnih ljudskih prava, navodi se u priopćenju.

Iz Kluba ističu da nasilje nije privatna stvar ‘žrtve’ niti problem obitelji, već širi društveni problem cijele zajednice, i zato nitko ne smije ignorirati nasilje.

“Podaci o nasilju nad ženama u Istri su poražavajući: od 1998. godine do danas ubijene su ukupno 22 žene, te je bilo 17 pokušaja ubojstva. Najveći broj osoba ženskog spola usmrtili su njihovi bračni partneri ili osobe s kojima su u srodničkom odnosu: usmrćeno je osam supruga, tri izvanbračne supruge, jedna bivša izvanbračna supruga,   jedna šogorica i njezina beba te po jedna prijateljica i jedna djevojka, dok su četiri osobe smrtno stradale od osoba s kojima nisu bile ni u kakvom srodničkom odnosu”, podsjećaju iz Kluba žena IDS-a.

Napominju da ove crne brojke još jednom pozivaju na akciju i mobilizaciju cijele zajednice.

“Nasilje se ne događa negdje drugdje nego upravo u našim gradovima i našem susjedstvu.  Sudjelujući u kampanji #Poslušaj i mene želimo žrtvama obiteljskog nasilja još jednom poručiti da nisu same, da nasilje nije njihova odgovornost i krivnja te da postoje stručne osobe kojima se mogu obratiti i koje će im pomoći”, kaže Sandra Ćakić Kuhar, predsjednica Kluba žena IDS-a.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: ids, kampanja, rovinj, žene,