Koncert mladog pijanista Ivan Krpana u sklopu programa Lisinski u Guvernerovoj palači

Na programu koncerta bila su djela Ludwiga van Beethovena, Feruccia Busonija i Franza Liszta.

  • Kultura
  • Objavljeno 14.12.2018
  • Piše: Antonela Verković

U sklopu koncertnog programa Lisinski u Guvernerovoj palači u četvrtak je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci nastupio mladi pijanist Ivan Krpan.

Na programu koncerta bila su djela Ludwiga van Beethovena, Feruccia Busonija i Franza Liszta.

Ivan Krpan, rođen 1997. godine u Zagrebu, ocjenjuje se jednim od najzanimljivijih i najuspješnijih mladih hrvatskih pijanista. Student je pete godine glasovira u razredu Rubena Dalibaltayana na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Osvajao je prve nagrade na međunarodnim pijanističkim natjecanjima EPTA Belgija u Bruxellesu, Mladi virtuozi u Zagrebu i natjecanju u Enschedeu (Nizozemska) te Međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste u Ettlingenu (Njemačka). Najveći uspjeh ostvario je 2017. osvojivši prvu nagradu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u Bolzanu, jednom od najuglednijih pijanističkih natjecanja na svijetu.

Dobitnik je Dekanove nagrade za 2014. godinu te Nagrade Ivo Vuljević za najboljeg mladog glazbenika u 2015. godini. Rektor Sveučilišta u Zagrebu dodijelio mu je posebno priznanje za međunarodne uspjehe u 2016. godini, a iste godine Zagrebačka filharmonija dodijelila mu je nagradu Mladi glazbenik godine. Kao stipendist Međunarodne muzičke akademije u Lichtensteinu redovito sudjeluje na majstorskim tečajevima i koncertima u organizaciji te ustanove.

Dobitnik je državne Nagrade Vladimir Nazor te Rektorove nagrade za uspjehe u 2017. godini. U Berlinu je snimio svoju prvu studijsku snimku za tvrtku Idagio.

Ovo je bio posljednji koncert drugog izdanja programa Lisinski u Guvernerovoj palači. Na ovaj način se zagrebačka Koncertna dvorana Lisinski prvi put pojavljuje kao organizator koncertnog ciklusa u nekom drugom gradu.

FOTO: Youtube (screenshot)

Tagovi: ivan krpan, nastup, pijanist, pomorski i povijesni muzej hrvatskog primorja,