Konferenciji o budućnosti Europe: široka platforma za raspravu o budućnosti Europe

Konferencija o budućnosti Europe ujedno će uvelike doprinijeti jačanju ukupnog položaja EU u svijetu punom izazova

  • Politika
  • Objavljeno 27.06.2020
  • Piše: Ivona Amidžić

Vijeće EU je pod predsjedanjem Hrvatske usvojilo stajalište o Konferenciji o budućnosti Europe za pregovore s ostalim institucijama EU, priopćila je hrvatska vlada ističući kako je to značajan uspjeh hrvatskog predsjedanja.

“Hrvatsko predsjedništvo se zalagalo za dobivanje snažnog mandata Vijeća, kako bi Konferencija o budućnosti Europe mogla dati značajan doprinos otvorenoj i širokoj raspravi o temama od neposrednog interesa za sve građane, u rasponu od njihovih ljudskih, ekonomskih i socijalnih prava i temeljnih vrijednosti Unije do njezine uloge u oporavku, gospodarskom snaženju i jačanju otpornosti država članica, uključujući i na krize kao što je COVID-19. Konferencija o budućnosti Europe ujedno će uvelike doprinijeti jačanju ukupnog položaja EU u svijetu punom izazova, ali i izgradnji vizije za ujedinjenu, solidarniju i gospodarski održiviju Uniju”, poručio je tom prigodom predsjednik Vlade Andrej Plenković, navodi se u priopćenju.

Hrvatski premijer je posebno naglasio kako će Hrvatska nastaviti davati svoj snažan politički doprinos u okviru ove konferencije, u kojoj će važnu ulogu imati potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.

Mandat od strane čelnika članica EU dobiven je nakon nekoliko mjeseci intenzivnih pregovora s državama članicama u Vijeću, napominje se u priopćenju.

Očekuje se da će Konferencija formalno započeti s radom nakon konačnog dogovora između europskih institucija, do kraja 2020. godine, uzimajući u obzir epidemiološke uvjete. Bit će organizirana kao široka platforma za raspravu o budućnosti Europe, na europskoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, uz sudjelovanje građana, različitih dionika iz svih društvenih područja, socijalnih partnera i civilnog društva, EU institucija i nacionalnih parlamenata, uz korištenje digitalnih i internetskih platformi. Predviđeno je da Konferencija traje dvije godine.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: EU, hrvatska, konferencija, predsjedanje, vijeće eu,