Krešo Tuškan na konferenciji o protupožarnim snagama: Spremni smo!

Tucaković: Opožarena površina najveća je u zadnjih 10 godina

  • Događanja
  • Objavljeno 04.06.2020
  • Piše: Ivona Amidžić

Održana konferencija za medije o spremnosti protupožarnih snaga za protupožarnu sezonu 2020. godine.

„Sve protupožarne snage spremne su za protupožarnu sezonu 2020.“, poruka je sudionika konferencije za medije povodom ovogodišnje Protupožarne sezone održanoj u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici u Zagrebu, na kojoj je sudjelovao zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga general-bojnik Krešo Tuškan.

Uz generala Tuškana, na konferenciji su nazočili glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut, predstavnici Uprave Hrvatskih šuma na čelu s predsjednikom Krunoslavom Jakupčićem i načelnicom Sektora za vremenske i pomorske analize Državnog hidrometeorološkog zavoda Vlastom Tutiš.

Hrvatska vojska sudjelovat će u PP sezoni sa zračnim, kopnenim i mornaričkim snagama

Tom prigodom, general Tuškan je rekao kako i ove godine Protupožarne namjenski organizirane snage Hrvatske vojske imaju neprocjenjivu ulogu u obrani Hrvatske istaknuvši kako je uspostavljen jedan sustav koji se iz godine u godinu nadograđuje, ali su najvažniji dobri temelji na kojima se taj sustav gradi.

„U ovoj PP sezoni bit će angažirane snage iz sve tri grane Hrvatske vojske. Kao udarne protupožarne snage sudjelovat će zračne snage sa šest zrakoplova Canadair CL-415 i šest Air Tractor AT-802A/F, jednim izviđačkim zrakoplovom Pilatus PC-9 i dva transportna helikoptera. Kopnene snage sudjelovat će s 200 pripadnika u spremnosti za brzu intervenciju djelovanja u roku od sat vremena od dojave do izlaska na teren, a bit će razmještene u Kninu, Sinju, Benkovcu, Divuljama i Pločama odnosno na područjima gdje je tijekom ljetnih mjeseci zabilježeno najviše požara”, pojasnio je general Tuškan.

Mornaričke snage će, dodaje,  sudjelovati s jednim desantnim brodom minopolagačem (DMB) za prijevoz opreme i ljudi na otoke s velikim rezervoarom za vodu, te s jednim desantnim jurišnim brodom (DJB) za traganje i spašavanje, dvije gumene brodice i besposadnim zrakoplovnom sustavom ‘Orbiter 3’ koji će se koristiti za rano otkrivanje požara i omogućiti prijenos podataka u realnom vremenu.

Zračne protupožarne snage sudjelovat će i ove godine u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (RescEU)

General Tuškan je također naglasio kako su zračne snage ove godine pojačano angažirane u odnosu na prošlu godinu, no Hrvatska vojska ima dovoljno resursa, obučena je i spremna za nadolazeću PP sezonu.

Osim sudjelovanja u PP sezoni, najavio je, Hrvatska vojska će u razdoblju od 15. lipnja do 31. listopada, deklarirati zračne snage, odnosno dva protupožarna aviona Canadair CL-415 u Europski mehanizam civilne zaštite (RescEU) i to u dva modela, jednog s hrvatskih zračnih luka, od Pule do Dubrovnika u susjedne zemlje – Italiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Albaniji na način da se krajem dana avioni vraćaju u hrvatske baze te drugog modela angažiranja zračnih snaga i to jednog aviona u udaljenije zemlje poput Španjolske, Francuske i Izraela gdje avioni ostaju nekoliko dana na zadaći.

Tucaković: Opožarena površina najveća je u zadnjih 10 godina

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković predstavio je sve sastavnice protupožarne sezone 2020. te novosti u sustavu vatrogastva naglasivši kako smo na početku još jedne zahtjevne protupožarne sezone za koju su spremne sve vatrogasne i druge snage sustava domovinske sigurnosti: „U odnosu na isto vrijeme prošle godine, do kraja svibnja zabilježen je nešto manji broj požara raslinja, ali u njima je opožarena gotovo duplo veća površina. Ovo proljeće nastao je veliki broj požara na priobalju, a opožarena površina najveća je u zadnjih 10 godina“.

Pomoćnik ministra za civilnu zaštitu Damir Trut rekao je kako Ministarstvo unutarnjih poslova u ovogodišnjem Programu aktivnosti sudjeluje s dvjema svojim sastavnicama, Ravnateljstvom policije i Ravnateljstvom civilne zaštite. Provodit će policijske zadaće u obliku izvida, nadzora te eventualnih očevida na požarištima, a vrlo važan dio djelovanja bit će i razminiravanje, inspekcija na terenu i sudjelovanje u radu Vatrogasnog operativnog središta.

Očekuje nas iznadprosječno toplo ljeto, ali i veća opasnost od požara

Predstavnici Državnog hidrometeorološkog zavoda Vlasta Tutiš i Lovro Kalin istaknuli su kako nas prema najnovijim prognozama, očekuje iznadprosječno toplo ljeto u sva tri nadolazeća mjeseca, dok će količina oborina biti oko ili manje od prosjeka te je opasnost od požara tim veća.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Jakupčić za kraj je istaknuo zadaću očuvanja hrvatskih šuma: „Hrvatske šume su izradile plan zaštite šuma od požara, te su osnovale motriteljsko-dojavnu službu koja će danonoćno raditi do kraja rujna“.

Foto: MORH / F. Klen

Tagovi: konferencija, požari, požarna sezona, protupožarne snage, tuškan,