Krizni eko stožer Marišćina traži smjenu Josipa Dedića

Katalinić je ocijenio da Dedić nije ispunio ni jedno od svojih obećanja, jer se smrad i dalje pojavljuje, a mjerne stanice neprestano pokazuju prekoračenja količina otrovnog sumporovodika i čestica PM10 u zraku

  • Gospodarstvo
  • Objavljeno 11.01.2019
  • Piše: Antonela Verković

Udruga Krizni eko stožer Marišćina (KESM) zatražila je u petak smjenjivanje  direktora tvrtke Ekoplus, koja upravlja Županijskim centrom za gospodarenje otpadom Marišćina, Josipa Dedića, temeljem njegove najavljene ostavke ako se problema smrada s Marišćine ne riješi do kraja 2018. godine.

Josip Katalinić iz KESM podsjetio je na konferenciji za novinstvo u sjedištu Primorsko-goranske županije, da je na sjednici Županijske skupštine PGŽ u studenom Dedić obećao da će riješiti problem smrada do 31. prosinca 2018., a kao zalog tog obećanja položio omotnicu sa svojom ostavkom, koja bi trebala stupiti na snagu ako ne uspije u tom zadatku.

Katalinić je ocijenio da Dedić nije ispunio ni jedno od svojih obećanja, jer se smrad i dalje pojavljuje, a mjerne stanice neprestano pokazuju prekoračenja količina otrovnog sumporovodika i čestica PM10 u zraku na području oko Marišćine.

U ime KESM-a i mještana općine Viškovo zatražio je da se sazove sjednica Nadzornog odbora Ekoplusa na kojoj bi se prihvatila kuvertirana ostavka Josipa Dedića.

Predstavnici udruge i mještana prije konferencije za novinstvo su predali taj zahtjev nadležnim županijskim pročelnicima kako bi ga proslijedili primorsko-goranskom županu Komadini.

Županu su poručili da pri odabiru sljedećeg direktora Ekoplusa, s obzirom da je PGŽ, uz Grad Rijeku, Općinu Viškovo i komunalno društvo Čistoća jedan od vlasnika te tvrtke, vodi računa da to bude čovjek koji može i zna kako riješiti probleme Marišćine.

Glavni je problem nastanka smrada i opasnih plinova zajedničko odlaganje otpada na Marišćini i nužno je prestati dovoziti biootpad, istaknu je Katalinić.

Mještanka sela Marčelji, najviše pogođenog štetnim utjecajima s Marišćine, Davorka Simčić kazala je da je o ovim problemima izvijestila pučku pravobraniteljicu, koja je reagirala tražeći očitovanja Ministarstva zdravstva, županijskog Nastavnog zavoda za zaštitu zdravlja i Ekoplusa. Odgovorio je samo Josip Dedić iz Ekoplusa i iznio niz neistina, poput navoda da se širenje plinova i smrada zaustavlja postavljanjem zelene zone kao barijere, a u stvarnosti su to samo tri stabalca visine pola metra, rekla je.

Mirna Međimorec iz KESM očekuje da vlasnici Ekoplusa smijene sadašnjeg direktora, koji je, kako je ocijenila, pokazao svu aroganciju i nebrigu za rješavanje problema. Također je pozvala Grad Rijeku i Općinu Viškovo da izmijene svoje odluke o odvozu otpada, kojima se ne nalaže odvojeno prikupljanje biootpada i drugog otpada, što je u neskladu s zakonskim odredbama.

KESM i mještani su pozvali ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da obiđe Marišćinu i okolna mjesta te razgovara s stanovnicima kako bi se uvjerio kakvo je stanje. Zatraženo je i da se ŽCGO Marišćina privremeno zatvori, dok se ne riješe problemi.

FOTO: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: josip dedić, krizni eko stožer marišćina,