Kujundžić: Više novca u proračunu nedovoljno za praćenje suvremenih trendova u medicini

Ministar zdravstva Milan Kujundžić bio je na kongresu "Zdravlje i zdravstvena zaštita 2015- 2030 Futur Z" u petak u Opatiji ...

  • Politika
  • Objavljeno 17.11.2018
  • Piše: Marko Leskovar

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je na kongresu “Zdravlje i zdravstvena zaštita 2015- 2030 Futur Z” u petak u Opatiji kako povećani iznos za zdravstvo iz Državnog proračuna u idućoj godini znači mnogo ali je i dalje nedovoljan za praćenje suvremenih trendova u medicini – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Osvrćući se na novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji je nedavno donesen u Saboru te je dočekan uz kritike dijela struke, Kujundžić je rekao kako zakon “uravnotežuje stvari” te će omogućiti bolju dostupnost zdravstvenog sustava.

Komentirajući nezadovoljstvo koje je izazvalo ukidanje stažiranja za mlade liječnike po izlasku s fakulteta, ministar je najavio kako će s taj problem nastojati riješiti uvođenjem tzv. sekundarijata, tijekom kojega bi mladi liječnici pod mentorstvom radili određeni broj mjeseci i stjecali iskustvo a nakon toga bi im se omogućilo zapošljavanje.

“Oni ne smiju biti u neizvjesnosti, odnosno mora im se omogućiti zapošljavanje odmah”, kazao je Kujundžić. Stažiranje ne postoji u drugim zemljama EU, a Kujundžić kaže kako se oko ukidanja najviše bune oni koji su sudjelovali u pristupnim pregovorima za ulazak u EU i prihvatili da se to u Hrvatskoj provede.

Ministar je, među ostalim kazao, i kako je u posljednje vrijeme povećan broj specijalizacija za mlade liječnike čime se želi premostiti nedostatak specijalista na određenima područjima, što je posebno izraženo među anesteziolozima i pedijatrima.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Lucian Vukelić rekao je kako se radi na digitalizaciji sustava zdravstvenog osiguranja za što je potpisan ugovor od 124 milijuna kuna s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU. Uspostavlja se sustav e-kartona, e-naručivanja, a do 2020. godine bi trebao profunkcionirati cjeloviti e-HZZO.

Neke od ovogodišnjih tema Futur Z kongresa vezane su uz provedbu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti i rješavanju gorućih problema u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. U dva dana kongresa razgovarat će se o ulozi domova zdravlja i lokalne samouprave, adekvatnom nagrađivanju doktora za dodatni rad i problemu manjka liječnika te o važnosti njihova stručnog i specijalističkog usavršavanja.

Foto HINA

Tagovi: futur z, milan kujundžić, opatija,