Lista za Rijeku: Problemi Autotroleja počeli dolaskom Željka Smojvera na dužnost direktora

Lista za Rijeku kao rješenje problema u Autotroleju predlaže imenovanje sanacijskog upravitelja

Lista za Rijeku ustvrdila je u ponedjeljak na konferenciji za novinstvo da su problemi u riječkome gradskom prijevozniku Autotroleju počeli dolaskom Željka Smojvera na dužnost direktora unatoč nedostatku iskustva u tom sektoru.

Predrag Blečić rekao je da je u njegovu mandatu doneseno nekoliko bitnih pogrešnih odluka. Među njima je i “odustajanje od načela da se koriste autobusima samo jednog proizvođača”, što je uvjet za uspješnu ekonomiku poslovanja takve tvrtke, posebno u održavanju. Osim toga, istaknuo je Blečić, pogrešno je bilo poslove održavanja po modelu ‘outsorcinga’ prepustiti krovnoj tvrtki – holdingu ‘Rijeka Plus’. U nju su prešli dotadašnji radnici Autotroleja. Tako se, po njegovu mišljenju, dovodi u pitanje kvaliteta obavljenih radova, osposobljenost i educiranost radnika te opremljenost radionica.

 “Pogrešni su bili i postupci javne nabave rezervnih dijelova, zbog čega na skladištu nema dijelova ni za najjednostavnije servisne radove. Uza sve to potpuno je zapostavljena politika ljudskih resursa”, istaknuo je.

Lista za Rijeku kao rješenje problema u Autotroleju predlaže imenovanje sanacijskog upravitelja koji bi trebao izraditi program uspostave tehničkih i financijskih rješenja te ljudskih resursa, a zatim da se u nadzorna tijela Autotroleja imenuju predstavnici svih političkih opcija kako bi se bolje kontroliralo programe rješavanja problema, raspisivanje koncesija ili javne nabave za kompanije koje mogu osigurati punjenje i opremanje skladišta rezervnih dijelova te razdvajanje gradskoga i međugradskog prometa radi financijske uštede.

U posljednjih godinu dana buknuli su požari na šest autobusa Autotroleja, a ta je tvrtka nedavno znatno skratila linije, broj polazaka autobusa te neke linije ukinula pravdajući se nedostatkom vozača.

Željko Smojver bio je direktor Autotroleja, a prošle je godine imenovan direktorom tvrtke “Rijeka Plus”.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

 

Tagovi: autotrolej, Predrag Blečić, Rijeka Plus, Željko Smojver,