“Međunarodni kulturni odnosi Europske unije – Europa, svijet, Hrvatska”

Najavljena međunarodna konferencija na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci

  • Politika
  • Objavljeno 29.05.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

U četvrtak 30. i petak 31. svibnja na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci održat će se međunarodna konferencija pod nazivom “Međunarodni kulturni odnosi Europske unije – Europa, svijet, Hrvatska”.

Konferencija će ugostiti brojne renomirane stručnjake iz tijela Europske unije, UNESCO-a te ostalih važnih institucija europskih i svjetskih institucija, a uz 40-tak hrvatskih i inozemnih profesora, istraživača te predstavnika kulturnih institucija koji će voditi okrugle stolove, panel rasprave, predavanja i radionice, najavljen je dolazak dvjestotinjak gostiju iz cijelog svijeta.

Četiri osnovne teme konferencije su:

  • „Uloga kulturnih politika u poticanju međunarodne kulturne suradnje“
  • „Kulturne mreže, izraz kulturnih promjena u međunarodnim odnosima“
  • „Kulturna diplomacija kao faktor jačanja vanjskih odnosa EU s trećim zemljama“
  • „Hrvatska u međunarodnoj kulturnoj suradnji“

Cilj je potaknuti raspravu o mogućnostima i izazovima današnje međunarodne kulturne suradnje i analizirati modalitete koji vode intenzivnijoj i funkcionalnijoj suradnji i razmjeni Europske unije sa svijetom, uzimajući u obzir rastući značaj digitalnih komunikacija, društvenih medija, brze urbanizacije te promjene kulturnih vrijednosti.

„Projekt Europske prijestolnice kulture nije samo vezan uz kulturu i umjetnost, već nam otvara prostor i za pozicioniranje Rijeke kao točke na europskoj karti za promišljanje tema važnih za kulturne i međunarodne odnose“, rekla je direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva TD-a Rijeka 2020, Irena Kregar Šegota,

Među događajima istaknula je i dva okrugla stola:

  • „Diplomacija gradova temeljena na kulturi: Uloga velikih događanja“
  • „Suradnja Afrike i EU u praksi – Forum za Europske prijestolnice kulture i afričke gradove“

Pročelnik Ivan Šarar poželio je polemičnu i ozbiljnu konferenciju, osvrnuvši se na njeno promatranje važnih tema koje imaju praktične konzekvence na nacionalnu i globalnu kulturu, te najavio nove međunarodne suradnje i gostovanja u Rijeci, posebice u svjetlu hrvatskog predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine.

Uz najavu kako će iduće godine predstavnici iz 47 Sveučilišta iz gradova koji su u prošlosti bili Europske prijestolnice kulture gostovati u Rijeci, prorektor Alen Ružić iskazao je stratešku važnost sudjelovanja riječkog Sveučilišta u ovakvim konferencijama pri čemu se aktivno radi na preuzimanju odgovornosti za transformaciju zajednice.

Također, prilikom predstavljanja konferencije naglašen je i značaj povezivanja Europske unije temeljen na poštivanju kulturnih raznolikosti i njegovanjem interkulturalnog dijaloga, kao i stvaranje vanjskih kulturnih odnosa s azijskim i afričkim gradovima.

(Grad Rijeka)

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: EU, europska unija, konferencija, međunarodna, ukrugli stol, unesco,