Mind over matter: popularizirajmo STEM!

Metodologija je razvijena kroz dvogodišnje Erasmus+ strateško partnerstvo usmjereno na inspiraciju i motivaciju mladih u dobi od 13 do 18 godina

  • Događanja
  • Objavljeno 21.04.2022
  • Piše: Duje Krstulović

Centar tehničke kulture Rijeka 22. travnja 2022. godine organizira događanje na kojemu će se predstaviti metodologija projekta Mind over matter. Metodologija je razvijena kroz dvogodišnje Erasmus+ strateško partnerstvo usmjereno na inspiraciju i motivaciju mladih u dobi od 13 do 18 godina, s ciljem da se pridruže obrazovnim programima vezanim za STEAM područje (eng. Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics), a prilagođena je provedbi u formalnom obrazovnom sustavu.

Mind over matter metodologija oslanja se na sljedeće pretpostavke kvalitetnog razvoja znanja i vještina: (1) okruženje treba biti pogodno za osobni angažman mladih u učenju; (2) mlade treba poticati da samostalno upravljaju procesom učenja; (3) motivacija se podiže rješavanjem problema iz stvarnog svijeta i (4) korištenje netradicionalnog formata u kojem facilitator nema unaprijed definirano rješenje za postavljeni problem omogućava razvoj raznih znanja i vještina.

Metodologija koja je razvijena u svrhu popularizacije STEM-a  uključuje četiri špila karata: umjetnost, ciljeve održivog razvoja, koncepte i STEAM zanimanja te se provodi u jednoj, dvije ili tri faze, ovisno o dostupnom vremenu. Kartice tematiziraju UN-ove ciljeve održivog razvoja, a Mind over matter igra karticama započinje kada sudionici odaberu po jednu kartu iz svakog od četiri špila i razviju svoje problemsko pitanje. Uz pomagala koja im stoje na raspolaganju u njihovim školama, učenici oblikuju prototip rješenja koji je mogući odgovor na dobiveno problemsko pitanje.

Igra je namijenjena višim razredima osnovne škole i srednjoškolcima, a u narednim danima bit će testirana u riječkim školama. Projekti koji će nastati tijekom testiranja bit će predstavljeni na multiplicirajućem događanju projekta Mind over matter, a događanje će uključiti i predstavljanje projekta Mind over matter, okrugli stol o mogućnostima STEM-a za poboljšanje naše zajedničke budućnosti te prezentaciju drugih trening programa Centra tehničke kulture Rijeka.

Tagovi: Mind over matter, rijeka, stem, tehnička kultura,