Ministarstvo zdravstva predalo KBC-u Rijeka 12 respiratora

Dvanaest riječkih respiratora dio su od ukupno 169 uređaja nabavljenih za COVID odjele zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj

  • Događanja
  • Objavljeno 16.03.2021
  • Piše: Ivona Amidžić

Klinički bolnički centar Rijeka od ponedjeljka ima u funkciji 12 novih respiratora koji su osigurani u sklopu objedinjene nabave Ministarstva zdravstva uz korištenje sredstava fondova EU.

Ravnatelj KBC-a Rijeka, prof. dr. Alen Ružić, na primopredaji respiratora koja je organizirana na sušačkom lokalitetu KBC-A Rijeka ispred Klinike za bolesti srca i krvnih žila zahvalio je Ministarstvu zdravstva, Vladi RH i Europskoj komisji na vrijednoj opremi koja će značajno poboljšati uvjete rada u riječkoj bolnici, doprinijeti boljem zbrinjavanju pacijenata i unaprijediti kvalitetu liječenja.

Respiratori će odmah biti stavljeni u funkciju na različitim odjelima KBC-a Rijeka, ali im je prvenstvena namjena olakšati rad respiratornog centra s COVID bolesnicima, u jedinici intenzivnog liječenja, na neurologiji i u pedijatriji. KBC Rijeka sada raspolaže sa šezdesetak respiratora što je dovoljno za postojeći broj pacijenata.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Rijeka prim. Željko Plazonić govoreći o novim uređajima koje je osiguralo Ministarstvu zdravstva naglasio je da je riječ o respiratorima koji su osigurani u postupku javne nabave koji je provela Europska komisija. Dvanaest riječkih respiratora dio su od ukupno 169 uređaja nabavljenih za COVID odjele zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj. Cijena svakog pojedinog sofisticiranog uređaja je 24.000 eura.

Predstojnik Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje prof. dr. Alen Protić zahvalivši se na novim respiratorima naglasio je da ti uređaji značajno smanjuju smrtnost pacijenata koji su u novom valu COVID-a sve mlađi, često u dobi od 60 godina i mlađi.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić istaknuo je da je zbog novog vala COVID-a povećan stupanj pripravnosti te je KBC ukoliko bude potrebe spreman odmah otvoriti novi COVID odjel u zgradi ginekologije koji će biti fizički odvojen od Klinike za ginekologiju. Ravnatelj je naglasio i da će zbog povećanja COVID odjela djelomično biti smanjen broj kirurških zahvata koji nisu hitni te se zahvalio djelatnicima KBC-a Rijeka koji već mjesecima bez korištenja godišnjih odmora stoje na raspolaganju pacijentima.

Tagovi: EU, fondovi eu, KBC Rijeka, ministarstvo zdravstva, respiratori,