Ministrica kulture Obuljen Koržinek obišla gradilište kompleksa Benčić

Uskoro kreću i radovi na obnovi rekonstrukciji T-objekta u koji će preseliti Gradska knjižnica Rijeka

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u pratnji gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela obišla je kompleks Benčić u kojem se u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture grade Dječja kuća, nove zgrade Muzeja grada Rijeke i Gradske knjižnice, a u kojeg je već preselio Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo kako stupnjem realizacije infrastrukturnih radova, tako i razinom pripreme programa Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, koji bi trebao biti objavljen u rujnu. Ugodno iznenađen velikim interesom građana za posjet gradilištu kompleksa Benčić, koji je nedavno organiziran u sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata, gradonačelnik Obersnel najavio kako će slični obilasci biti organizirani još nekoliko puta do kraja godine.

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako je sa svojim suradnicima posjetila Rijeku u prvom redu kako bi se informirala o tijeku priprema programa za Europsku prijestolnicu kulture, a onda se i na samom terenu upoznala sa infrastrukturnim radovima.

„Imali smo dug i sadržajan sastanak – mogu reći da ono što su do prije samo nekoliko mjeseci bili obrisi programa danas izgleda vrlo zanimljivo, koherentno, u skladu s onim što je i predloženo u kandidacijskog knjizi, tako da nas sljedeće godine u Rijeci očekuje jedan suvremen, europski i relevantan program. Bila je to prilika je obiđemo i ove infrastrukturne radove, za koje smatram da se odvijaju u planiranim rokovima“, poručila je ministrica Obuljen Koržinek.

Kompleks Benčić – veliko gradilište budućeg riječkog kulturnog kvarta

U kompleksu Benčić od u tijeku su radovi na uređenju Palače Šećerane – nekadašnje upravne zgrade industrijskog kompleksa u koju će preseliti Muzej grada Rijeke. Završeni su grubi građevinski radovi, uključujući i sanaciju krova, u tijeku su radovi na sanaciji pročelja i ugradnji vanjske stolarije, žbukanje zidova i stropova i drugi radovi, a cijelo vrijeme traju i restauratorski radovi. Slijede još keramičarski radovi, parketarski, soboslikarski, ugradnja dizala, montaža vanjskih i unutarnjih metalnih stepenica, ugradnja unutarnje stolarije i uređenje interijera.

U ožujku su započeli radovi na izgradnji Dječje kuće, jedinstvenog objekta u Hrvatskoj u kojoj će više ustanova u kulturi stvarati kulturne sadržaje za djecu i u koju će preseliti Dječja knjižnica Stribor.

Do sada su izvedena rušenja i demontaže nenosivih pregrada i međukatnih konstrukcija, betoniranja temeljne obodne grede, sanacija jugoistočnog ugla zgrade, zazidavanje vertikala dimnjaka i ventilacije u postojećim zidovima te ukrućivanje postojećih fasadnih zidova. U tijeku je priprema betonske podloge za izradu teške skele.

Nedavno su započeli i radovi na uređenju javnih površina i izgradnji infrastrukturepotrebne za funkcioniranje zgrada u sklopu kompleksa Benčić, poput nove vodoopskrbe, kanalizacije te elektroinstalacija. Tako će Riječani dobiti još jedan javni trg, oplemenjen zelenilom, tematskim parkom i pješačkim stazama.

Uskoro kreću i radovi na obnovi rekonstrukciji T-objekta u koji će preseliti Gradska knjižnica Rijeka

Muzej grada Rijeke, Dječja kuća i javne površine u kompleksu Benčić bit će dovršeni u 2020. godini, a Gradska knjižnica početkom 2021. godine. Riječ je o kapitalnom ulaganju Grada Rijeke u kulturnu infrastrukturu koje se, među ostalim,  u značajnom dijelu financira i EU sredstvima.

Radove na uređenju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti vrijedne 9,2 milijuna kuna financirao je Grad Rijeka. Vrijednost ugovorenih radova na Palači Šećerane iznosi 44,5 milijuna kuna, dok će rekonstrukcija Dječje kuće stajati 41,7 milijuna kuna. Radovi na uređenju javnih površina i infrastrukture stajat će 50,4 milijuna kuna.

Za Dječju kuću i novu zgradu Gradske knjižnice Rijeka kroz projekt „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“ a u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” osigurano je sufinanciranje Europske unije u visini od 68,21 milijuna kuna.

Također, kroz isti operativni program, ali putem Integriranog programa „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ Europska unija osigurala je bespovratno sufinanciranje uređenja Palače Šećerane i broda Galeb s iznosom od 68,89 milijuna kuna.

(Grad Rijeka)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: gradilište, kompleks benčić, ministrica, nina obuljen koržinek, radovi,