Ministrica Žalac položila temeljni kamen za hospicij u Puli

Pulski gradonačelnik Boris Miletić je rekao kako u Istri funkcioniraju timovi za palijativnu skrb te kako je dosad nedostajao jedino odgovarajući smještaj.

  • Politika
  • Objavljeno 27.11.2018
  • Piše: Antonela Verković

U sklopu boravka u Istarskoj županiji ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac položila je u Puli temeljni kamen za ustanovu za palijativnu skrb – hospicij.

Istaknuvši da je projekt od velike važnosti za područje Istarske županije, a sufinancira ga Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, ministrica Žalac je rekla kako su na tom projektu radili mjerodavno ministarstvo, Porečka i pulska biskupija te Istarska županija i Grad Pula.

“Ovaj projekt se najvećim djelom, s više od deset milijuna kuna, financira iz državnog proračuna, a ukupna vrijednost investicije iznosi oko 16 milijuna kuna”, rekla je Žalac i izrazila zadovoljstvo što će se korisnici hospicija biti stariji i nemoćni iz Istre, čime će se na tom području unaprijediti palijativna skrb.

Podsjetivši kako su Porečka i pulska biskupija, Istarska županija i Grad Pula u svibnju 2015.  potpisali pismo namjere o suradnji na osnivanju ustanove za palijativnu skrb, istarski župan Valter Flego je rekao da će hospicij imati 14 postelja te kako se palijativna skrb u Istri razvija još od 2005. godine.

“Najprije se razvila volonterska, a potom od 2011. godine kućna palijativna skrb koju pružaju mobilni palijativni timovi istarskih domova zdravlja. Vjerujem da ćemo nakon 17 mjeseci, koliki je rok za gradnju, krenuti s opremanjem, a zatim i funkcioniranjem toliko potrebnog hospicija”, izjavio je Flego.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić je rekao kako u Istri funkcioniraju timovi za palijativnu skrb te kako je dosad nedostajao jedino odgovarajući smještaj.

“Stavljanjem u funkciju te moderne zdravstvene ustanove Istarska županija i Grad Pula još jednom pokazuju da palijativnim bolesnicima i članovima njihovih obitelji pomoć stiže upravo u trenutku kada im je to i najpotrebnije”, zaključio je Miletić.

Porečki i pulski biskup Dražen Kutleša istaknuo je kako je tim projektom učinjeno mnogo u prepoznavanju potreba građana kojima je, osim zdravstvene skrbi, nužna dodatna potpora i snaga, koju će im spremno pružiti educirano osoblje novog centra. Posebno je zahvalio dr. Julijani Franinović Marković, koje je bila inicijator, pokretač i motivator projekta.

Hospicij će se sastojati od stacionarnog dijela s 14 postelja u jednokrevetnim ili dvokrevetnim sobama za pacijente kojima liječenje u bolnici nije potrebno, a za koje skrb kod kuće nije moguća, te posebnog prostora gdje će svim pacijentima i njihovim obiteljima na raspolaganju biti socijalno-psihološka, duhovna i volonterska pomoć.

Osim pružanja palijativne skrbi, u hospiciju će u suradnji sa Sveučilištem u Puli biti organizirana i edukacija osoblja kako bi bolesnici i članovi njihovih obitelji dobili svu odgovarajuću skrb.

Otvaranjem te moderne zdravstvene ustanove Istarska županija i Grad Pula još jedanput pokazuju da palijativnim bolesnicima i članovima njihovih obitelji pomoć stiže u trenutku kad im je najpotrebnija.

Gabrijela Žalac posjetila je prije Pule Novigrad, gdje je s gradonačelnikom Anteom Milosem potpisala ugovor za projekt “Geo Istria”. Riječ je o projektu vrijednom 15 milijuna kuna, od čega je 6,8 milijuna iz Europske unije, a njegova provedba rezultirat će raznovrsnijom turističkom ponudom županije te povećanjem broja posjeta. Planirano je uređenje geološkog parka Kamenoloma “Fantazija” s edukativnim sadržajima, a moći će se organizirati i radionice te terenska nastava.

(Hina)

FOTO: HINA/ Daniel SPONZA/ ml

Tagovi: gabrijela žalac, hospicij, pula,