Most NL: Lošim upravljanjem i održavanjem zgrada stradavaju suvlasnici koji žele jasne i uređene odnose

Na 'pressici' su govorili saborska zastupnica Sonja Čikotić, Josip Kukuljan, gradski vijećnik Mosta i članica Tanja Šimanić - piše i javlja priopćenjem Most NL

  • Politika
  • Objavljeno 02.02.2019
  • Piše: Alan Srčnik

Na konferenciji za novinare Mosta NL u Rijeci pod naslovom “Poboljšajmo uvjete života u zgradama: odnos suvlasnika, predstavnika suvlasnika i upravitelja zgrada govorili su saborska zastupnica Sonja Čikotić, Josip Kukuljan, gradski vijećnik Mosta i članica Tanja Šimanić – piše i javlja priopćenjem Most NL.

Zastupnica Čikotić je istaknula: „Suočavamo se s „hendikepiranim“ zakonskim okvirom u kojem stradavaju suvlasnici u zgradama koji žele zaštitu svog prava vlasništva i koji žele za pričuvu koju plaćaju dobiti određenu vrijednost i uslugu. Zato je Most odlučio podržati Udrugu stanara kao i prijedlog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada kojega je izradila udruga. Sve to kako bi se preciznije definirao zakonski okvir kojim se uređuju suvlasnički odnosi između stanara u zgradama.“

Šimanić je naglasila kako se Most sustavno bavio ovom tematikom i proveo anketu krajem 2018. o odnosima na relaciji između suvlasnika – predstavnika suvlasnika – upravitelja zgrade. Od 290 suvlasnika, 60 posto nije zadovoljno svojim predstavnikom suvlasnika, 69 posto bi htjelo imati nekog drugog predstavnika, ali samo bi se njih 17 posto prihvatilo tog posla. Čak 89 posto se slaže da bi trebao postojati precizniji zakon koji regulira rad predstavnika suvlasnika.

Kukuljan je vezano uz zakon pojasnio: “Most podupire da se što prije donese Zakon o upravljanju i održavanju zgrada čiji je prijedlog dala Udruga stanara. Zalažemo se za bolju kontroliru rada i odnosa između upravitelja, predstavnika suvlasnika i suvlasničke zajednice. Potrebno je voditi računa o javnom interesu i zaštiti stanara, te izraditi kvalitetan plan evakuacije primjeren današnjem vremenu.”

Kukuljan je naveo konkretne primjere života u višestambenoj zgradi gdje svaka zgrada ima svoga predstavnika suvlasnika i upravitelja zgrade.

“Ima zaista dobrih predstavnika suvlasnika koji se brinu za stanare i zgradu, a ima i onih koji su se okoristili tim mjestom i ne žele ga prepustiti drugom – takozvani “vječni” predstavnici. Činjenica je suvlasnici dobro poznaju svoja prava, ali obveze ne žele prihvatiti. Zakonom je predviđeno da svi moraju sudjelovati u upravljanju zgradom, ali to se rijetko događa. Zbog toga je predstavnik uglavnom na raspolaganju kad nekom treba bezuvjetno riješiti osobni problem. Ako je situacija takva da predstavnik ne obnaša svoju funkciju sukladno zakonu, nužno je da se on smijeni, te da se po potrebi pokrene i postupak za naknadu štete ako ju je počinio. Predstavnik se smjenjuje donošenjem odluke natpolovične većine suvlasnika po udjelu u vlasništvu. Odluka se donosi javnim ili pisanim izjašnjavanjem”, pojašnjava Kukuljan.

foto: ilustracija

Tagovi: čikotić, MOST, most nl,