Most: Tražimo zatvaranje CGO Marišćina dok se problem ne riješi!

Dobrović je naglasio da je CGO Marišćina eklatantni primjer antirješenja za otpad ...

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare ispred riječke Županijske skupštine, Mostovci su prije same sjednice o CGO Marišćina, zatražili da se zaustavi rad postrojenja na Marišćini i zabrani daljnje preuzimanje otpada – piše i javlja Most NL.

Godinama Most ukazuje na problematični CGO Marišćina, a jučer su govorili saborski zastupnik Mosta Slaven Dobrović, bivši ministar energetike i zaštite okoliša, Josip Katalinić, bivši saborski zastupnik Mosta, od početka angažiran u borbi protiv Marišćine, saborska zastupnica dr.sc. Ines Strenja, županijska vijećnica Mosta u Rijeci Nerea Pulić.  Istaknuli su kako traže hitne mjere, prvenstveno privremeno zatvaranje postrojenja na Marišćini I daljnje preuzimanje otpada sve dok se u jedinicama lokalne samouprave ne pokrene odvojeno prikupljanje bio otpada I izgradnja reciklažnih dvorišta.

Osim toga, traže i smjenu Uprave Ekoplusa  jer nisu savjesno odradili svoj posao i na vrijeme, svim dostupnim mjerama, spriječili stvaranje smrada i time ugrozili zdravlje mještana Viškova.

Dobrović je naglasio da je CGO Marišćina eklatantni primjer antirješenja za otpad, jer umjesto da iskoriste vrijedna svojstva i potencijal za podizanje stupnja održivosti ovoga kraja, otpadne tvari se uništavaju na skup, nedjelotvoran i štetan način.

„Ovo nije novost. Već dugo to ponavljamo, a ponovit ćemo I na današnjoj tematskoj županijskoj sjednici: CGO Marišćina iznimno je loše tehnološko rješenje i još k tome promašen koncept za otpad. Nastavak rada Marišćine na ovaj način za građane Rijeke značit će i dalje smrad, ugrozu za okoliš i dalje povećanje cijena usluge. Jedino rješenje je promjena koncepta na način da se uspostavi odvojeno prikupljanje biorazgradivog otpada i opasnog i glomaznog otpada, što će ujedno omogućiti pojednostavljivanje tehnologije. Tek u takvim uvjetima, bit će moguće raditi bez smrada i uz bitno veći udio sekundarnih sirovina u produktu obrade. Inzistiranje županijskih i gradskih vlasti na sadašnjem projektnom rješenju nema budućnosti i može samo otežati nalaženje konačnog rješenja za Marišćinu.
Isto tako, hrvatska administracija bi morala naučiti iz ove konceptualne i tehnološke greške, pa čudi da se na novim lokacijama po Hrvatskoj predviđaju vrlo slična rješenja, iako su se pokazala katastrofalna”, rekao je Dobrović.

Katalinić je kao mještanin Marčelja  u Općina Viškovo istaknuo kako se stanovnici šest godina bore protiv monstruma zvanog CGO Marišćina i žive u uvjetima nesnosnog smrada koji se ovu godinu još i pojačao.

“Direktno se osjećaju posljedice loše političke odluke i propalog političkog projekta ŽCGO Marišćina. Prije šest godina su nas lokalni političari, Komadina, Obersnel, Petrc, Udović, uvjeravali da će sve biti sjajno kada se izgradi centar za gospodarenje otpadom. Trebali bi svi oni doći jedan vikend u ovaj lijepi kraj malo izvan Rijeke I osjetiti na svojoj koži kako je uništena I priroda I zdravlje naših mještana, zbog otrova koji se šire sa smradom deponijskih plinova. Revizorski nalazi od početka su upozoravali na sve probleme koji su danas evidentni na ŽCGO Marišćina, ali uprava TD Ekoplusa nije poštovala zaključke županijske skupštine i time je svjesno išla na štetu lokalne zajednice. Župan Komadina je neposredno nakon isteka roka od 90 dana javno obznanio da se projekt Marišćina neće zaustavljati unatoč tome što je Uprava Ekoplusa ignorirala zaključke županijske skupštine”, rekao je Katalinić, zatraživši zatvaranje Marišćine I smjenu uprave Ekoplusa.

Dr. sc. Ines Strenja kao predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu imala je tematsku sjednicu u Hrvatskom saboru na kojoj se razmatralo pitanje ugroženosti zdravlja i kvalitete života stanovnika Marišćine.

“Vraćanje ustavom zajamčene kvalitete života mještana Viškova i sprječavanje ugrožavanja njihovog zdravlja mora biti primarni cilj svih vijećnika Primorsko – goranske županije. To se zaključkom kojeg iznosimo na sjednici želi postići, jer je zdravlje građana na prvom mjestu”, rekla je Ines Strenja.

Tagovi: marišćina, most nl, rijeka,