Možemo očekivati potrese duž Jadrana do kraja travnja?!

Meteorolozi upozoravaju: Potres u Dalmaciji od prije par dana samo je dio onoga što nas očekuje intenzivnije već do kraja travnja, temperature kao u kolovozu

  • Lifestyle
  • Objavljeno 01.04.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Potres koji se prije dva dana, u subotu 30. ožujka 2019. godine, osjetio u središnjoj Dalmaciji samo je uvod u nagle klimatske promjene koje ćemo već u sljedećih mjesec dana primijetiti na Jadranskoj obali, navode znanstvenici.

Poznat je podatak da se tlo pod nama konstantno trese zbog pomicanja tektonskih ploča, ali su samo jači udari osjetni. Ono što zapanjuje jest podatak da seizmolozi mjere podrhtavanja čiji su epicentri sve bliži površini te koji sve učestalije imaju velike skokove, što nije normalno za ovo područje.

Na slici se vide tri prikaza koji su prosječno najučestaliji u zadnjih 18 mjeseci

Gornji prikaz vrijedi za razdoblje od početka siječnja do kraja lipnja 2018. godine, srednji od početka srpnja do kraja prosinca 2018. godine, a zadnji od početka ove godine pa do 30. ožujka. Prošlo je tek pola zadnjeg šestomjesečnog mjernog razdoblja, a već je vidljiva velika razlika između tog i prva dva razdoblja.

seizmološka_aktivnost_01042019_glasdalmacije

Stvara se zatvoreni krug: sve češći potresi uzrokuju manje potrese koji traju iznimno kratko, ali više štete tektonskim pločama. Potresi umjesto da imaju svoj početak i kraj te pauzu jedan između drugog, imaju konstantne ‘trzavice’ koji štete pločama, uzrokuju učestalije trenje, zagrijavaju tlo, a time i more, i sve brže uzrokuju klimatske promjene.

Jednostavnije rečeno, ono što bi inače očekivali u sljedećih šest mjeseci, tj. povećanje temperature zraka, mora, ljetnih pljuskova i slično, možemo očekivati u sljedećih mjesec dana, ali intenzivnije.

Prema nekim prognozama, do Uskrsa očekujemo još barem jedan, ako ne i više, potresa slične jačine, koji će se nakon toga pojačavati. Temperatura mora će se podignuti i za 8 stupnjeva do kraja travnja, a temperature zraka možemo očekivati kao što su inače sredinom kolovoza. Sve će učestalije biti tuče i pijavice zbog naglih promjena temperature zraka iznad tla u odnosu na temperaturu zraka koji je bliži atmosferskom sloju.

Temperatura mora do kraja travnja bit će veća i do 8°C nego normalna što je jednako temperaturi mora u kolovozu

“Normalan prosjek temperature mora u travnju je prošlih godina u porastu ali se zadržavao ispod 15°C, a u kolovozu dostiže i do 24°C. Ove godine postoji mogućnost da će temperatura mora već do kraja travnja prestići i 20°C što je četiri mjeseca prerano”, izjavila je mr. sc. Žana Podgorski, hrvatska predstavnica Euromediteranske seizmološke službe Geofizičkog zavoda iz Beča.

temperatura_mora_travanj_01042019_rijekaonline

Cijelo proljeće jednostavno će biti preskočeno, što će loše djelovati i na životinje i biljke koje upravo u tom razdoblju imaju svoje najplodnije razdoblje u godini, nadovezuju se i biolozi. Postoji mogućnost da se vrsta leptira Divovski matelj uopće ne razmnožava ove godine jer će temperatura odjednom narasti previše. Vlažno i vruće vrijeme sprječava leptire da lete, razmnožavaju se i liježu jaja. Tako će određene biljke koje posjećuju ti leptiri ostati bez svojih jedinih oprašivača.

Nažalost, to nisu jedine promjene koje nas očekuju. Veliki problemi očekuju se i u vezi egzotičnih morskih životinja koje će zbog povišene temperature mora migrirati u Jadran i poremetiti već ovako krhak ekološki sustav Jadranskog mora. Za više informacija slijedite ovaj link.

Redovno ćemo Vas izvještavati prema podatcima dobivenim iz geofizičkog zavoda, a “dotad pripremite jednostavni plan evakuacije iz stambenog prostora u slučaju pojave jačih potresa”, napominje Podgorski.

(ESSG)

foto: ESSG Map (screenshot)

Tagovi: ESSG, klimatske promjene, meteorolozi, more, porast temperature, potresi,