Muzej Grada Rijeke bogatiji za još jedan primjerak torpeda

Torpedo je pronađen u splitskom akvatoriju, točnije pronađen je motor torpeda s pripadajućim dijelovima

  • Kultura
  • Objavljeno 11.11.2021
  • Piše: Ivona Amidžić

Muzejska zbirka torpeda Muzeja Grada Rijeke, smještena u željezničkom skladištu na Žabici bogatija je za novi izložak, a riječ je o torpedu iz 1955. godine proizvedenom u riječkoj Tvornici torpeda.

Torpedo je pronađen u splitskom akvatoriju, točnije pronađen je motor torpeda s pripadajućim dijelovima, među ostalim i žiroskop, boca za petrolej, propeler i dubinska oprema. Projektil je stigao bez glave, u koju se nakon provjere ispravnosti smještao eksploziv, a koja nije pronađena.

Prema riječima Maura Superine, vlasnika i direktora tvrtke SCAM Marine iz Viškova koja je muzeju i donirala ovaj eksponat, torpedo je zahvaćen koćarskom mrežom i izvađen. „Torpedo je iz mora izvučen pošle godine i odmah smo prepoznali o čemu se radi. Zanimljivo je, što se iako je riječ o primjerku iz 1955. godine određeni mehanički sklopovi koji su na njemu poput primjerice žiroskopa, koriste i danax“, istaknuo je Superina čija je tvrtka već ranije Muzeju darovala i spremnik zraka za ovaj konkretan torpedo.

Čelično oplošje projektila s vremenom je, zbog dugog ležanja u moru istrunulo, ali unutrašnji dijelovi torpeda ostali su sačuvani.

„Zajedno sa spremnikom zraka koji nam je već ranije stigao u muzej, ovaj torpedo dug gotovo sedam metara, proizveden je 1955. godine, a prema dostupnim podacima zadnje je korišten 1962. kada je evidentirano da je posljednji puta bio na reviziji odnosno popravku u tvornici“, istaknuo je vanjski suradnik Muzeja Grada Rijeke, Goran Pernjek i dodao kako je riječ o vrijednoj donaciji. „Ovo je primjerak torpeda kakav već imamo u Muzeju, ali on datira iz 1920. godine tako da će biti zanimljivo istražiti i vidjeti kako se proizvodnja razvijala i mijenjala od 1920. godine pa sve do samog kraja, odnosno zatvaranja tvornice Torpedo“, dodao je Pernjek.

Zahvalnost na donaciji iskazao je i ravnatelj Muzeja Grada Rijeke, Ervin Dubrović rekavši kako se u željezničkom skladištu na Žabici stvara ozbiljna zbirka torpeda. „Trenutno imamo oko 50-ak eksponata, a riječ je o zbirci koja  je izuzetno važna za Rijeku. Naporom volontera, stručnjaka poput gospodina Superine, Pernjeka i drugih, profesora s Pomorskog fakulteta i nas muzealaca, tijekom godina skupili smo zbirku koja je sad već, rekao bih, impozantna“, zaključio je Dubrović.

foto: Grad Rijeka

Tagovi: muzej, rijeka, torpedo,