Na Korzu postavljena izložba povodom 25 godina primorsko-goranskog Crvenog križa

8. svibnja na Jadranskom trgu od 10 do 12 sati bit će organizirano druženje s volonterima

  • Lifestyle
  • Objavljeno 06.05.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Crveni križ Primorsko-goranske županije ove godine obilježava 25 godina postojanja, a ovim je povodom na postamentima na Korzu postavljena prigodna izložba.

Izložba prikazuje svakodnevni i izvanredni rad ove humanitarne organizacije, osnovane u studenom 1994. godine kao prvo županijsko društvo CK-a u Hrvatskoj, uz crtice o deset gradskih društava Crvenog križa u našoj županiji, onih u Crikvenici, Čabru, Delnicama, Krku, Malom Lošinju, Novom Vinodolskom, Opatiji, Rabu, Rijeci i Vrbovskom.

Prema riječima predsjednice Društva Crvenog križa PGŽ Karin Kuljanić, 25. godišnjica predstavlja posebnu priliku za predstavljanje rada društava. „Intencija nam je prikazati djelatnosti CK-a kao što su organiziranje akcija i prikupljanje krvi, prva pomoć, aktivno volonterstvo, ali i pomoći izbjeglicama i suzbijanje trgovine ljudima“, rekla je Kuljanić najavivši kako će 8. svibnja na Jadranskom trgu od 10 do 12 sati biti organizirano druženje s volonterima Crvenog križa gdje će građani se moći saznati sve informacije o njihovom radu.

87-godišnja volonterka: “Volontirat ću dok budem mogla stajati na nogama”

Uz upućenu zahvalu gradovima i županijama na dugogodišnjoj podršci, Kuljanić je predstavila najstariju volonterku županijskog Crvenog križa, 87-godišnju Gospavu Jelisej koja se riječkom ogranku CK-a priključila još 1975. godine kada je iz Hercegovine došla u Rijeku. „Kroz svoje volonterstvo sam vidjela svega, pomagala raznim ljudima, siromašnima, izbjeglicama, spremala potrepštine, robu, otpremala ih na vlak, a i danas mi jako puno znači moći pomoći drugome“, kazala je gospođa Jelisej, dodavši kako će u svom viškovskom ogranku volontirati „dok bude mogla ići na nogama“.

Grad Rijeka djelatnost CK-a pomaže od njihovih početaka, a otvorenju izložbe nazočio je i zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš koji je izrazio zadovoljstvo što se može susresti s volonterima kazavši: „Naše društvo je nemoguće zamisliti bez Crvenog križa i nenadomjestive pomoći koju pružaju, a posebice se to odnosi na prikupljanje krvi za riječki KBC“. U ime Primorsko-goranske županije, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač navela je županijsko sudjelovanje u financiranju redovnih, ali i dodatnih programa CK-a kao što su edukacije mladih, kampovi za djecu, projekti za studente, zaključivši kako volonteri i aktivisti svaki dan iznova „pokazuju da su humanost, solidarnost i poštivanje ljudskih prava nešto najvrjednije što se drugoj osobi može pružiti“.

Izložba Crvenog križa na Korzu će se moći pogledati do 10. svibnja.

(Grad Rijeka)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: crveni križ, darivanje krvi, društvo, humanitarna organizacija, izložba, volonteri,