Na Lošinju provedeno testiranje učenika u svrhu ranog otkrivanja celijakije

Pilot projekt "Testiranje školske djece na celijakiju" započeo u rujnu 2018. godine

Ovog vikenda se u Osnovnoj školi Maria Martinolića u Malom Lošinju te područnim školama u Velom Lošinju i Nerezinama, brzim testom iz kapljice krvi iz prsta provelo testiranje učenika prvih razreda, u svrhu ranog otkrivanja celijakije i sprječavanja razvoja komplikacija povezanih s ovom bolešću, prenosimo sa službenih stranica Primorsko-goranske županije.

Aktivnost je to u sklopu pilot projekta “Testiranje školske djece na celijakiju”, čija je provedba započela u rujnu 2018. godine, a njome će do kraja pilot projekta biti obuhvaćeno ukupno 1500 djece s područja Primorsko-goranske županije.

Ukoliko se brzi test pokaže pozitivnim, dijete se upućuje pedijatrijskom gastroenterologu koji vrši daljnju dijagnostičku obradu s ciljem potvrde ili opovrgavanja sumnje na celijakiju.

Nositelj pilot projekta je Udruga za celijakiju Primorsko-goranske županije, testiranje vrši tim Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka, a sve se odvija i u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, jer se pilot projekt provodi kao jedna od aktivnosti u europskom projektu “Focus IN CD” (fokus na celijakiji) u kojem je Primorsko-goranska županija partner.

(PGŽ)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: celijakija, djeca, Mali Lošinj, Osnovna škola Maria Martinolića, PGŽ, testiranje,