Nagrađivani slovenski umjetnici predstavljaju svoje radove u Filodrammatici

Nika Oblak i Primož Novak pripremaju izložbu "A sada nešto sasvim drugačije 11"

  • Kultura
  • Objavljeno 22.09.2020
  • Piše: Ivona Amidžić

U organizaciji Drugog mora, u Galeriji Filodrammatica će u četvrtak 24. rujna u 19 sati biti otvorena izložba “A sada nešto sasvim drugačije 11” slovenskih umjetnika Nike Oblak i Primoža Novaka.

Izložba, koja naziv posuđuje od prvog dugometražnog filma britanske komičarske grupe Monty Python, donosi pet odabranih kinetičkih video instalacija koje se mogu razgledati do 16. listopada, od ponedjeljka do subote od 17 do 20 sati.

Nika Oblak i Primož Novak u svojim se radovima na granici stvarnosti i fikcije bave problematikom suvremenih medija i strukturom društva koje pokreće kapital. Tehnologiju koriste kao alat za samorefleksiju, izrađujući kompleksne strojeve koji su sposobni povezivati fizičko i virtualno, digitalno i mehaničko, prirodno i umjetno. Autori su brojnih projekata, uključujući performanse, filmove, fotografije i instalacije, koji zajedno čine trajno istraživanje suvremenog života, s fokusom na zamke konzumerizma, opresivne strukture rada i politike, dvosmislen odnos između stvarnosti i fikcije, i skrivene opasnosti nekritičkog korištenja tehnologije.

Primjerice, u radu The Box (2005), umjetnike vidimo unutar TV ekrana iz kojeg pokušavaju pronaći izlaz guranjem i udaranjem zidova. Njihove radnje prodiru u fizički svijet savijajući okvir monitora, ali iz njega nikada ne uspiju izaći, baš kao što nam sustav masovnih medija ne dopušta bijeg od svojeg utjecaja.

Ulaz na izložbu je slobodan.

U skladu s preporučenim mjerama kojima se izbjegava okupljanje velikog broja ljudi, u prostoru galerije će istovremeno moći biti najviše 15 posjetitelja, koje se poziva da na ulazu dezinficiraju ruke, održavaju odgovarajuću međusobnu udaljenost i obavezno nose zaštitnu masku.

Više o izloženim radovima saznajte na internetskoj stranici Drugog mora.

Tagovi: a sada nešto sasvim drugačije 11, Filodrammatica, izložba, slovenski,