Najavljen 1. Festival menstruacije u Hrvatskoj

Menstruacija više ne smije biti razlog za stigmu, namjera je festivala otvoriti razgovor o menstruaciji, započeti rad na njenoj destigmatizaciji i detabuizaciji, ali i nastaviti rad na smanjenju menstrualnog siromaštva koji je PaRiter započeo 2020

  • Lifestyle
  • Objavljeno 20.04.2023
  • Piše: Frane Stipanić

Sutra, u petak 21. travnja, u Rijeci počinje prvi Festival menstruacije u Hrvatskoj koji će, u neformalnom festivalskom formatu kroz tri dana predavanja, panela i radionica, nasloviti temu o kojoj je u društvu važno govoriti, ali se dosad to činilo rijetko i u sjeni stigme – menstruaciju.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije kazala izvršna koordinatorica Udruge za građansku participaciju i ljudska prava PaRiter, Marija Trcol, namjera je festivala otvoriti razgovor o menstruaciji, započeti rad na njenoj destigmatizaciji i detabuizaciji, ali i nastaviti rad na smanjenju menstrualnog siromaštva koji je PaRiter započeo 2020. godine prvim hrvatskim istraživanjem o menstrualnom siromaštvu, što je posljedično dovelo do smanjenja PDV-a na menstrualne potrepštine s 25 na 13 posto.

Prvo izdanje festivala menstruacije posvećeno je prvoj menstruaciji – menarhi – i stoga ponajviše namijenjeno djevojčicama koje su dobile, ili će tek dobiti prvu menstruaciju. Organizatorice naime smatraju da je izuzetno važno u samim počecima spolnog sazrijevanja graditi zdrav odnos prema tijelu te sa znanjem i razumijevanjem pratiti njegove promjene, jer je to osnova za zdrav psihofizički razvoj.

Tijekom tri dana temi će se posvetiti kroz predstavljanje društvenog utjecaja navedenog istraživanja, geštalt psihološku radionicu o emocionalnim procesima tijekom menstrualnog ciklusa, predavanje za roditelje čije djevojčice počinju menstruirati ali i radionicu detabuizacije za same djevojčice, radionicu izrade fanzina na temu objektivizacije ženskog tijela, okrugli stol i predavanje o menstrualnom diskursu, filmski program, kreativne radionice za najmlađe, razgovore o ženskoj seksualnosti te glazbeno-klupski program. Glavne su lokacije festivala Zdravstveni studiji u Rijeci, Korzo, Klub Manual, Galerija SKC, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dječja kuća te prostori PaRitera.

Petra Čargonja, koordinatorica programa za rodnu ravnopravnost i producentica festivala, najavila je da Festival počinje u petak, 21. travnja u 11 sati predstavljanjem i razgovorom o odjecima PaRiterovog istraživanja o menstrualnom siromaštvu, na Zdravstvenim studijima u Rijeci. Govorit će se o stanju po pitanju smanjenja menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj dvije godine nakon PaRiterovog istraživanja, predstavit će društveni utjecaj istraživanja te vizija daljnjeg djelovanja za dokidanje menstrualnog siromaštva i menstrualne stigme. Govornice su Marinella Matejčić, Sabina Glasovac i Snježana Klarić, a moderatorica Marija Trcol.

U 17 sati istog dana na Korzu će i simbolički otpočeti festival. Na štandu festivala moći će se dobiti informacije o svim programima, kušati aktivistički keksići, podijeliti želje za naredna izdanja festivala te čuti satirični tekst Glorie Steinem “Kad bi muškarci imali menstruaciju” iz 1978. godine koji kroz humor propituje seksističke društvene konstrukcije dominantnih zapadnjačkih stavova prema menstruaciji.

U petak u 18:30 sati u prostorima Udruge PaRiter (B. Polića 2) počinje Geštalt psihološka radionica o emocionalnim procesima tijekom menstrualnog ciklusa na kojoj će psihologinja Mia
Rukavina nastojati stvoriti prostor za holistički pristup temi menstrualnog ciklusa i ženske seksualnosti kroz povezivanje s vlastitim tijelom i emocionalnim procesima. Prvi dan festivala završit će partijem u Klubu Manual, na kojem će od ponoći glazbu puštati Dj-ica Kasja.

Kako je najavila jedna od producentica festivala Jelena Androić, u subotu, 22. travnja, program se nastavlja u 11 sati u Galeriji SKC radionicom izrade kolaborativnog fanzina. Voditelji radionice, Leonida Cris Manojlovski i Bruno Butorac, polaznike_ce će provesti od inspiracije za odabir teme fanzine do same izrade.

U subotu u 15 sati u prostorima PaRitera počinje interaktivna radionica osmišljena specifično za srednjoškolski uzrast, na engleskom jeziku i pod vodstvom makedonske inicijative PERIOD Skopje. Polaznici_e će se upoznati s fazama menstrualnog ciklusa, s prednostima i manama različitih menstrualnih proizvoda, s konceptom menstrualnog zdravlja, menstrualnog siromaštva i menstrualne stigme.

U 18 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti bit će održan okrugli stol pod nazivom “Menstruacija: arhetip, tabu, estetika”. Kroz dva znanstvena rada, ujedno i rijetke radove na
temu menstruacije u Hrvatskoj, te kroz razgovor s njihovim autoricama, okrugli stol naznačit će elemente menstrualnog diskursa. Sudjeluju sociologinja Nina Perčić te diplomirana modna dizajnerica Ines Bašić, a razgovor će moderirati Jelena Androić.

U subotu u 20 sati, također u MMSU-u, bit će prikazan dokumentarni film Pandora’s Box: Lifting the Lid on Menstruation redateljice Rebecce Snow (Kanada, 2019, 75’) koji razotkriva globalni
problem menstrualne nejednakosti i menstrualnog siromaštva, ali i menstrualne stigme koja je u pozadini navedenih procesa.

Posljednjeg dana festivala, u nedjelju 22. travnja, u 17 će sati u Dječjoj kući započeti radionica šivanja za djevojčice pod nazivom “Kapljica”. Na konferenciji za medije najavila ju je voditeljica radionice Tanja Blašković, magistra likovne pedagogije, koja će polaznice u dobi od 9 do 13 godina provesti kroz izradu jastučića-lutke u obliku kapljice, uz za ovu dob primjeren razgovor o menstruaciji. U isto vrijeme, također u Dječjoj kući, predavanje o izazovima prve menstruacije za roditelje te individualno savjetovanje na temu prve mjesečnice održat će psihologinja Tea Vehovec, koja je također svoje predavanje najavila na konferenciji.

U nedjelju od 17 sati u Galeriji SKC predavanje o važnosti klitorisa održat će aktivistica Karla Horvat Crnogaj, koja će govoriti o povijesti bavljenja klitorisom, obilježenoj cenzurom i dezinformacijama.

Festival menstruacije bit će zatvoren u nedjelju od 19 sati u dvorištu Galerije

Tagovi: festival menstruacije, menarha, menstruacija,

Pročitaj još