Najavljena subotnja manifestacija „Povratak Frankopana“

Predstavljanje srednjovjekovne odjeće, alata, rekvizita i zanata

  • Kultura
  • Objavljeno 25.04.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

U sklopu ovogodišnjeg programa “Dana Trsata”, ovu će se subotu, 27. travnja, održati povijesni spektakl “Povratak Frankopana”.

Ružica Ažman najavila je sudjelovanje brojnih povijesnih udruga, uključujući goste sa Krka i Raba, Varaždina, Svetvinčenata i Ogulina koji će se predstaviti svojom srednjovjekovnom odjećom, alatima, rekvizitima i zanatima. Upravo sajmom starih zanata u Ulici Petra Zrinskog od 9 sati posjetitelji će među ostalim moći pogledati razne rukotvorine, rad drvodjelje, kovača i potkivača konja.

Od 14 sati krenut će bogati poslijepodnevni program, u kojem se ističe defile svih sudionika manifestacije koji će proći centrom Trsata, kao i uprizorenje povijesne bitke za Trsatsku gradinu iz 1485. godine kao središnji događaj dana. “Vjerujem da će manifestacija biti atraktivna uz nadu da će nas poslužiti dobre vremenske prilike”, poželjela je Ažman, kazavši kako će se program zaključiti večernjim koncertom Jose Butorca i Mladena Žmaka u Nugentovom parku.

“Trsatski kaštel je okosnica riječkog turizma kojeg Grad zajedno s Turističkom zajednicom nastoji razviti atraktivnim događajima za građane i posjetitelje Rijeke”, kazala je Doris Šajn dodavši kako se kvaliteta organizacije i broj posjetitelja Dana Trsata povećavaju iz godine u godinu, dok je Ines Boban Štiglić navela vjerovanje kako će “Povratak Frankopana” prerasti u centralni događaj turističke ponude Rijeke u predsezoni.

“Povratak Frankopana jedinstvena je manifestacija koja pokazuje način na koji se može iskoristiti jedna od kulturno-povijesnih priča kojima naš grad obiluje”, rekla je Boban Štiglić, pozvavši sve građane da u subotu dožive Trsat u svom srednjovjekovnom ozračju.

“‘Povratak Frankopana’ pravi je obiteljski događaj posebno zanimljiv djeci”, rekao je predsjednik VMO Grada Trsata Hrvoje Burić, navevši kako ovotjedni program Dana Trsata uključuje i sportske igre, glazbene i komemorativne događaje te se ponadao brojnoj posjećenosti Riječana i ljudi iz cijele Hrvatske.

(Grad Rijeka)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: dani trsata, defile, manifestacija, povijesne udruge, povratak frankopana, program, srednji vijek,