Najavljeni riječki gastro dani posvećeni srdeli i trešnjama

Riječki restorani uz uključivanje u program RI gastra, sudjelovat će i u humanitarnoj akciji „Moje mjesto pod suncem“

U sklopu programa Ri gastro posvećenog prehrani, zdravlju te lokalnim namirnicama i ugostiteljima, od 3. do 9. lipnja održat će se manifestacija „Srdela je IN“, posvećena jednoj od najboljih predstavnica mediteranske kuhinje.

U tom će tjednu sudjelovati deset ugostiteljskih objekata koji će svoje jelovnike ispuniti tradicionalnim, ali i modernim jelima od srdela.

Po završetku tjedna posvećenog srdeli započet će „Dani trešanja“ koji će trajati do 16. lipnja, a povodom Dan grada Rijeke i blagdana sv. Vida uključit će i veliku Gastrofeštu u petak, 14 lipnja kada će se od 10.30 sati na Trgu 128. brigade HV i Trgu Republike Hrvatske dijeliti mornarski brudet i štrudla s trešnjama.

Okupljeni su istaknuli važnost gastro ponude koja služi kao dodatan motiv turistima da posjete naš grad, ali i podsjetnik lokalnom stanovništvu na važnu zdravstvenu i povijesno-kulturnu značajku srdele za primorski kraj, s obzirom na istraživanja koja pokazuju kako je u Hrvatskoj potrošnja ribe po glavi stanovnika manja u odnosu na susjedne zemlje.

Također, najavljeno je kako će riječki restorani uz uključivanje u program RI gastra, sudjelovati i u humanitarnoj akciji „Moje mjesto pod suncem“, nagrađivanom volonterskom programu kojeg provodi Centar za kulturu dijaloga s ciljem socijalne inkluzije djece u riziku od siromaštva.

Popratna događanja dvotjednog gastro programa uključuju edukacije, kao što su radionica sljubljivanja srdele i vina pod vodstvom Damjana Miletića, koja će se održati u utorak, 4. lipnja u prostorijama Visoke poslovne škole PAR u 11 sati te stručna predavanja za zdraviji život o mediteranskoj prehrani i namirnicama kao što su plava riba, maslinovo ulje, pomidori, češnjak, palenta, vino u Gradskoj vijećnici grada Rijeke u utorak, 11. lipnja od 18 do 20 sati.

Događaji su besplatni za javnost.

Ri gastro zbiva se pod sloganom „Mediteranskom prehranom do dugovječnosti!“, s obzirom na njenu prepoznatljivost kao dijela način života koji njeguje zdravlje i dug život, čemu svjedoči i njeno svrstavanje na UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Više informacija o nadolazećim manifestacijama, uključujući popis ugostiteljskih objekata koji u njima sudjeluju, dostupno je na web stranici Turističke zajednice grada Rijeke.

(Grad Rijeka)

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: dani trešanja, gastro dani, manifestacija, ri gastro, srdela je in, srdele, trešnje,