Najpoznatija Međunarodna karnevalska povorka u Hrvatskoj

Riječki karneval - višestoljetna tradicija maškaranja u primorskim krajevima Hrvatske

  • Lifestyle
  • Objavljeno 04.02.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Otkako je u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke prvi put održan 1982. godine, obnovljeni Riječki karneval u najboljem je svjetlu nastavio višestoljetnu tradiciju maškaranja u primorskim krajevima Hrvatske i uzdignuo Grad na Rječini među najznačajnije europske karnevalske gradove.

Kada su te godine riječkim Korzom prošetale tri maškarane grupe (karnevalska grupa “Lako ćemo”, “Pehinarski feštari” i “Halubajski zvončari”), nitko nije ni slutio kakav će razmjer tijekom godina poprimiti sad već tradicionalni Međunarodni riječki karneval, u sklopu kojeg je Međunarodna karnevalska povorka samo jedna od programa ove značajne manifestacije, i koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj sudionika i publike iz zemlje i inozemstva, piše www.rijeka.hr.

Ove godine Riječki karneval održava se u Rijeci od 17. siječnja do 6. ožujka.

Međunarodna karnevalska povorka

Najpoznatija povorka na Kvarneru, pa čak i šire, upravo je Međunarodna karnevalska povorka. Skupina je ona maštovitih, šarenih, doslovnih i alegorijskih maski i duhovitih izvedbi: svojevrsna eksplozija boja i oblika koji paradiraju jedni pored drugih. Sudionici nisu samo građani grada Rijeke ili čak ni Republike Hrvatske, već i mnoštvo inozemnih posjetitelja koji su u naše krajeve došli isključivo zbog veličanstvenog karnevala i njegove nezamjenjive povorke.

Upravo takva jedna povorka bila je u nedjelju 3. veljače u Zajednici Talijana u Rijeci, ali za malo manje građane, točnije, maškarani ples priređen za mališane.

Govoreći službeno, Međunarodna karnevalska povorka smotra je tradicijskih i urbanih karnevalskih grupa, koje djeluju kao udruge građana i svojom maskom nastoje dati osvrt na aktualne društvena događaje.

Ovo je osebujan spoj europskog građanskog karnevala temeljenog na povijesnim i kulturnim običajima i elementima folklora i mitologije. Kako se mijenjaju vremena tako se mijenjaju i maske, možemo reći da i one evoluiraju i usvajaju neku novu simboliku.

Grad Rijeka

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: karneval, Međunarodna karnevalska povorka, riječki karneval, rijeka,