Nakon šest sati rasprave izglasan dosad najveći riječki proračun!

Unatoč tome, Tihomir Čordašev ocijenio je da je prijedlog proračuna nastavak "promašenih politika grada i neproduktivnog rasipanja novca unatoč raspadu gradske infrastrukture i grcanju u dugovima". 

  • Politika
  • Objavljeno 19.12.2018
  • Piše: Antonela Verković

Riječki gradski proračun za 2019. godinu, najveći dosad, od 1,144 milijarde kuna izglasan je u utorak na sjednici Gradskog vijeća s 22 glasa za, 12 protiv i jednim suzdržanim.

Prijedlog proračuna prihvatili su vijećnici koalicije SDP-PGS-IDS-HSU-Laburisti-SDSS, potom vijećnici HNS-a, Liste za Rijeku, vijećnica Živog zida Mirjana Jukić i vijećnik Mosta nezavisnih lista Zvonimir Peranić, koji se razišao s tom strankom i sad djeluje u okviru Liste za Rijeku.

Protiv su bili HDZ, Akcija mladih, dvoje vijećnika Mosta i jedan Živog zida, a suzdržan je bio nezavisni vijećnik Marinko Koijanin. Rasprava u toj točki dnevnog reda trajala je više od šest sati s nekoliko stanki radi dogovora političkih stranaka i klubova vijećnika, ali i zbog kršenja poslovnika te nediscipline.  Predsjednik vijeća Andrej Poropat opomenuo je vijećnika Nezavisne liste Bura Hrvoja Burića zbog upornog govorenja izvan teme, potom mu oduzeo riječ, a na kraju ga isključio s daljnjeg tijeka sjednice, jer Burić nije želio napustiti govornicu, pa taj vijećnik nije sudjelovao u glasanju o proračunu.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je obrazlažući prijedlog proračuna rekao da na njegovu visinu znatno utječu iznosi u prihodima i rashodima vezani uz realizaciju projekata Europske prijestolnice kulture, i to za gradnju infrastrukturnih objekata.

Ti iznosi ukupno dosežu gotovo trećinu proračuna. Iznio je i visine projekcija proračuna za 2020. godinu u visini od 1,048 milijarde kuna te u 2021. od 950 milijuna kuna. Predsjednik Kluba HDZ-a Josip Ostrogović obrazlažući zbog čega ta stranka ne podržava prijedlog proračuna, rekao da je uočljivo kako se prihodi u projekcijama smanjuju sljedećih godina, a povećavaju rashodi vezani uz otplatu kredita i dugova, nakon što Obersnelu istekne posljednji gradonačelnički mandat, s obzirom na to da se više neće kandidirati. Istaknuo je da se i dalje ne planira izgraditi novi autobusni kolodvor.

Tihomir Čordašev (Akcija mladih) ocijenio je da je prijedlog proračuna nastavak “promašenih politika grada i neproduktivnog rasipanja novca unatoč raspadu gradske infrastrukture i grcanju u dugovima”.  Nastavlja se politika neispunjenih obećanja pa smo skeptični da se predloženo može realizirati, rekao je. Dodao je ta stranka ne može prihvatiti takav proračun.

Tamara Martinčić (SDP) je ocijenila da je proračun razvojni te da pokazuje golem trud gradske uprave da osigura potrebne novce za projekte, prije svega iz EU fondova.

Danko Švorinić (Lista za Rijeku) je rekao da će ta stranka podržati proračun ako im se usvoje amandmani s, kako je rekao, relativno skromnim iznosima, ali koji mogu poslije otvoriti put za mnogo važnije projekte.

Među ta četiri amandmana su primjerice, povećanje iznosa za rad s darovitom djecom za 300.000 kuna, povećanje iznosa za rad vijeća nacionalnih manjina za 195.000 kuna  i pokretanje projekta stalnog postava radova velikog riječkog slikara Romola Venuccija.

Petra Mandić iz Mosta je rekla kako je u tom proračunu manjak prihoda u odnosu na rashode te da je nerealno planiran.

Gradonačelnik je prihvatio sve amandmane Liste za Rijeku i amandman vijećnika Marinka Koljanina o postavljanju umjetne trave na igralištu pokraj Sveučilišnog kampusa. Njegov drugi amandman o ulaganju milijun kuna u uređenje šetnice uz more od Kantride prema zapadu nije prihvatio uz obrazloženje da su ti radovi već planirani, pa je Koljanin naknadno povukao taj amandman, ali i odlučio biti suzdržan pri glasanju.

Prihvaćen je amandman vijećnice Živog zida Mirjane Jukić o ulaganju 200.000 kuna u rad s beskućnicima u nužnom smještaju, a odbijeni su amandmani vijećnika Akcije mladih, među ostalim i zbog pogrešnog izračuna usklađenja prihodovne i rashodovne strane.

U raspravi su vijećnici HDZ-a i Akcije mladih višekratno upozoravali na “političku trgovinu gradonačelnika s Listom za Rijeku i HNS-om”.

Ivona Milinović (HDZ) rekla je da sad ponovno svi gradonačelnikovi prijedlozi prolaze na vijeću, a da vijećnici tih stranaka žele ostaviti dojam kako su nezavisni te da su, kako je rekla, prevarili svoje birače, jer su u predizbornom razdoblju nastupali protiv gradonačelnika i vladajuće koalicije.

Ustvrdila je i da prihvaćanje proračuna prikrivaju isticanjem svojih amandmana koji iznose “nekoliko promila proračuna”.

Nakon prihvaćanja proračuna Obersnel je zahvalio svima koji su glasovali za, ustvrdivši da je za to bila potrebna “politička mudrost, ali i hrabrost u ovim okolnostima”.  Istaknuo je da su svi mogli podnijeti amandmane, u cilju popravljanja prijedloga proračuna, ali to nisu učinili.

FOTO: Pixabay

Tagovi: HDZ, proračun, rijeka, tihomir čordašev, vojko obersnel,