Nakon skoro dva desetljeća, Hrvatska Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja

Jutros je i cijeli državni vrh obilježio Dan državnosti na Mirogoju

  • Lifestyle
  • Objavljeno 30.05.2020
  • Piše: Ivona Amidžić

Nakon gotovo dva desetljeća, Hrvatska ove godine Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja, kao i u prvom desetljeću svog postojanja. Današnji 30. svibnja ujedno je i 30. godišnjica konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora, piše HRT.

Gdje je nastala zbrka s datumima?

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća.

Hrvatski je sabor na zasjedanju 8. listopada 1991. proglasio punu neovisnost Republike Hrvatske (donešena Odluka o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ) pa je izmjenama iz 2001. godine taj dan proglašen blagdanom Dana neovisnosti.

30. svibnja je postao spomendanom – Dan Hrvatskog sabora. Postojanje spomendana Dana Sabora 30. svibnja i blagdana Dana državnosti 25. lipnja i Dana neovisnosti 8. listopada djelovalo je zbunjujuće na mnoge hrvatske građane.

To je riješeno u listopadu 2019., kada je Dan državnosti vraćen na 30. svibnja (blagdan), 25. lipnja je postao Dan neovisnosti (spomendan), a 8. listopada Dan Hrvatskog sabora (spomendan).

Jutros je cijeli državni vrh obilježio Dan državnosti

Jutros, u spomen na povijesni 30. svibnja 1990. godine, cijeli je državni vrh bio na Mirogoju. Vijenac su tamo zajedno položili predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Republike Zoran Milanović, piše HRT.

U pratnji predsjednika Vlade bili su brojni ministri – Davor Božinović, Dražen Bošnjaković, Zdravko Marić, Goran Grlić Radman, Tomo Medved, zatim državni tajnik Tomislav Ivić, kao i glavni ravnatelj policije Nikola Milina. S njima su bili i predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Državni je vrh s predsjednikom Zoranom Milanovićem položio vijence i zapalio svijeće kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na zagrebačkom Krematoriju, te kod Zida boli i središnjeg križa na Mirogoju.

Predsjednici Vlade i Sabora Plenković i Jandroković posjetili su i grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, kako bi ondje položili vijenac. Prema protokolu nije predviđeno da s njima ondje bude i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Nakon toga, od 11.30 uslijedila je i svečana misa u Crkvi sv. Blaža, a svečano obilježavanje nastavilo se i na Trgu svetog Marka.

foto: pixabay

Tagovi: dan državnosti, datum, hrvatska, praznik, sabor, zastava,