Nakon uživanja u božićnim delicijama – sad svi na vaganje!

Prosječno se u 10 dana nakon Božića dobije 0,6 posto tjelesne težine - potvrdila su istraživanja... Koliko ste vi do danas dobili? Hrabro na vagu!

  • Lifestyle
  • Objavljeno 25.12.2018
  • Piše: Antonela Verković

Ne znamo za vas, ali mi smo sinoć odmah nakon polnoćke ‘navalili’ na meso, mlince, a o kolačima da i ne govorimo…

Nije nepoznanica kako za vrijeme božićnih blagdana svi pretjeraju u konzumaciji hrane i pića, što je, mi bismo rekli i normalno, jer tko bi odolio svim tim raznolikim vrstama kolača i ostalim specijalitetima?!

ŠTO POKAZUJE ISTRAŽIVANJE?

Jedno istraživanje je došlo do vrlo zanimljivog podatka: prosječno se u 10 dana nakon Božića dobije 0,6 posto tjelesne težine. Zvuči malo? Na prvu jest, ali kako istraživanje tvrdi da do sljedećeg ljeta uspijemo izgubiti tek polovicu te težine, sve počinje zvučati drugačije.

Krivci su obilni obiteljski ručkovi i večere, a na taj dan pojedemo i do nevjerojatnih 6000 kalorija, što je triput više od preporučene doze.

Uz to, ovih smo dana posebno neaktivni pa se te kalorije gotovo i ne tope.

Najkritičniji dan je Božić – znanstvenici su utvrdili da ćemo 25. prosinca unijeti nevjerojatnih 6000 kalorija, što je čak tri puta više od preporučenog iznosa. Ono što je bitno, ako želimo sačuvati formu, da ‘zgriješimo’ samo taj jedan dan. Jer je ‘cheat day’ je dozvoljen čak i u najstrožim dijetama.

FOTO: Pixabay

Tagovi: božić, hrana, kilogrami, vaganje,