Noć muzeja u Rijeci

Pomorski i povijesni muzej je priredio predavanja i predstavljanja o korištenju IT tehnologija u očuvanju kulturne baštine

  • Kultura
  • Objavljeno 02.02.2019
  • Piše: Alan Srčnik

Za “Noć muzeja” u Rijeci je u galeriji Mali salon Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) otvorena izložba “Hommage crtežu”, na kojoj je predstavljen izbor crteža iz zbirke muzeja,dok su drugi riječki muzeji omogućili razgledavanje svojih tekućih izložaba, stalnih postava te su priredili niz radionica i predavanja uz glazbeni program – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

MMSU je za tu prigodu predstavio svoj online katalog zbirki grafika, slika, fotografija, plakata, skulptura i crteža na tabletima u galeriji, kako bi popularizirao ovaj servis.

U sjedištu MMSU u kompleksu Benčić posjetitelji su mogli razgledati međunarodnu izložbu “Bijeg” te izložbu Đorđa Jandrića “Hrpa Anastazija”.

Pomorski i povijesni muzej je priredio predavanja i predstavljanja o korištenju IT tehnologija u očuvanju kulturne baštine te o odnosu muzeja i njihove građe i suvremenih tehnologija i tehnika.

Djelatnici Prirodoslovnog muzeja su posjetiteljima predstavljali nove ideje i smjernice razvoja zbirki, stručnih i znanstvenih istraživanja te su pokazali kako će izgledati novi stalni postavi u sjedištu muzeja u Rijeci te podružnici u Brodu na Kupi. Uz to, pomoću video materijala, predstavljeni su značajniji tehnološki pomaci i inovacije u tom muzeju od osnutka do danas.

Muzej grada Rijeke otvorio je građanima svoju tekuću izložbu likovnog umjetnika Maura Stipanova, a mogla se pogledati i metalna tuba – vremenska kapsula ugrađena u zgradu HNK Ivana pl. Zajca prilikom izgradnje 1885. godine. U njoj su se nalazili planovi izgradnje i drugi dokumenti iz tog vremena.

U stalnom postavu Glagoljica Sveučilišne knjižnice u Rijeci posjetitelji su pogledali izložbu fotografija Petra Trinajstića o životu i djelovanju arheologa Branka Fučića a u Galeriji Principij Fotokluba Rijeka izložbu fotografija Borislava Ostojića.

foto HINA/ Miljenko KLEPAC/ mk

Tagovi: muzej, noć muzeja,