Nova metoda operacije defekata na srcu u riječkome KBC-u

Operacije obavlja tim koji vodi intervencijski kardiolog Klinike za pedijatriju riječkoga KBC-a Neven Čače, a stručnu mu potporu pruža Massimo Chiesa iz Pedijatrijske bolnice "San Donato" u Milanu ...

  • Lifestyle
  • Objavljeno 23.11.2018
  • Piše: Marko Leskovar

U riječkome Kliničkome bolničkom centru (KBC) u četvrtak su izvedene prve tri operacije zatvaranja ventrikulskih septalnih defekata na srcu na mladima u dobi od 13 do 19 godina inovativnom metodom perkutanim putem, to jest uvođenjem instrumenata kroz krvne žile bez otvaranja prsnog koša, doznaje se iz tog centra – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Ventrikulski septalni defekti su rupice u pregradi između dviju klijetaka, zbog kojih se miješa venska i arterijska krv. Poželjno je da se ti defekti isprave u što ranijoj dobi kako bi se spriječili drugi zdravstveni problemi. Dosad se taj defekt srca uklanjao tradicionalnom metodom otvaranja prsnog koša.

Operacije obavlja tim koji vodi intervencijski kardiolog Klinike za pedijatriju riječkoga KBC-a Neven Čače, a stručnu mu potporu pruža Massimo Chiesa iz Pedijatrijske bolnice “San Donato” u Milanu. Za petak su planirane još tri operacije. U prvom ciklusu novom se metodom neće operirati najmlađi pacijenti. Oni će se, kao i svi drugi kada bude potrebno, operirati u sljedećem razdoblju, najavljeno je.

Prednost perkutane operacije sanacije ventrikulskih septalnih defekata je u nižem postotku komplikacija, kraćem boravku pacijenata u bolnici, bržem oporavku te kraćem trajanju operacije. Kateteri pomoću kojih se obavlja operacija u tom se slučaju uvode kroz arteriju i venu na preponama, a susreću se u samome srcu, gdje zatvaraju rupice.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: KBC Rijeka, operacija srca, srce,