Nova milenijska fotografija Šime Strikomana u Novom Vinodolskom

U nedjelju su Novljani svojim tijelima oblikovali lik Mesopusta, čovjeka od slame koji je u pravilu središnja figura narodnog mesopousnog običaja i „krivac“ za sve nedaće tijekom godine

  • Lifestyle
  • Objavljeno 24.02.2019
  • Piše: Antonela Verković

Diplomirani filmski i televizijski snimatelj Šime Strikoman snimio je u nedjelju svoju novu milenijsku fotografiju, ovaj put u Novom Vinodolskom, i to s novljanskim `mesopustarima`.

Točnije, bile su to tri nove Strikomanove milenijske fotografije, i to 658., 659. i 660. fotografija, a sve tri u Novom Vinodolskom, na tri motiva povezana uz novljanske mesopusne običaje.

Riječ je, u ovoj prigodi, o Novljanima, od najstarijih živućih do najmlađih naraštaja, koji su u životu barem jednom – a mnogi su i više puta – sudjelovali u tradicionalnom mesopusnom običaju koji je proglašen zaštićenim nematerijalnim kulturnim blagom Republike Hrvatske.

Na Frankopanskom trgu, u središtu grada, okupilo se više od 400 Novljana svih uzrasta u tradicionalnim odorama, bijelim hlačama i tamnoplavim sakoima, te s tradicijskim kapama, „rapčincima“, koji su redovito svake zime, prema običaju starom već više od tri stoljeća, u ovo vrijeme Mesopusta, članovi novljanske skupine mladića, mesopustara. Oni na također tradicijskim glazbalima sviraju preporodnu budnicu Ljudevita Gaja i Ferde Livadića “Još Hrvatska ni propala”

U nedjelju su Novljani svojim tijelima oblikovali lik Mesopusta, čovjeka od slame koji je u pravilu središnja figura narodnog mesopousnog običaja i „krivac“ za sve nedaće tijekom godine „u gradu i svijetu“.

Strikoman se ovime na određen način “specijalizira” za novljanske tradicijske običaje, jer je prvu milenijsku fotografiju s Novljanima snimio prije jedanaest i pol godina, 2. rujna 2007. Tada je u gradskoj luci okupio 300 Novljanki i Novljana u narodnim nošnjama u kojima se u Novom Vinodolskom – od pamtivijeka, reći će Novljani –  igra novljansko kolo uz domoljubne i junačke pjesme.

Organizatori snimanja nove Strikomanove i, druge po redu, novljanske milenijske fotografije bili su Grad Novi Vinodolski i Turistička zajednica Novog Vinodolskog.

FOTO: Youtube screenshot

Tagovi: fotografija, mesopust, novi vinodolski, šime strikoman,