Novi Vinodolski: Svečano obilježen Dan grada

Novljani su prošle godine obilježili  730. obljetnicu donošenja Vinodolskog zakona i 140. obljetnicu organiziranog turizma

  • Politika
  • Objavljeno 05.01.2019
  • Piše: Alan Srčnik

Svečanom sjednicom vinodolskog Gradskog vijeća na kojoj su u petak navečer, među ostalim bili i ministri, saborski zastupnici, predstavnici lokalne i crkvene vlasti, obilježen  je dan toga grada koji se slavi  u spomen na Bogojavljanje, 6. siječnja 1288. godine, kada je u Novom Vinodolskom potpisan glasoviti Vinodolski zakonik – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Predsjednik Gradskog  vijeća Neven Pavelić na svečanosti je istaknuo  prošlogodišnje uspjehe, posebno investicije u turizmu.  2018. godine otvorene su dvije marine s ukupno 400 vezova, od kojih je jedna – Marina Novi – dobitnik priznanja „Pet sidara“, što se uspoređuje s hotelskih „pet zvjezdica“.

Obnovljen je najstariji hotel u gradu-  Lišanj (izgrađen 1894. s osam soba) u što je prošle godine utrošeno 80 milijuna kuna; Hotel sada ima 330 postelja u 168 soba, a s dotadašnje dvije sada je u kategoriji s četiri zvjezdice.

Novljani su prošle godine obilježili  730. obljetnicu donošenja Vinodolskog zakona i 140. obljetnicu organiziranog turizma.

Zaslužnim pojedincima i udrugama večeras  su na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uručene nagrade Grada

U dvorani novljanskoga Doma kulture na sjednici su bili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora  zastupnik i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić,  izaslanik premijera, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić,  zatim ministri gospodarstva Darko Horvat,  mora, prometa i infrastrukture, Novljanin Oleg Butković saborski zastupnik i načelnik Općine Lopar Josip Borić, riječki nadbiskup Ivan Devčić, primorsko-goranski župani Zlatko Komadina,  predsjednik riječkog Županijskog suda Veljko Miškulin, te načelnici i gradonačelnici susjednih i okolnih općina i gradova.

Tagovi: dan grada, novi vinodolski,