Obersnel: Ministar Kuščević nedosljedan u vezi s pozdravom “Za dom spremi” i riječkom trobojnicom

"Ne može Vam simbolika ponekad biti jako važna, pa čak i kad je neistinita, a ponekad posve nevažna" - zaključio je na kraju Obersnel...

  • Politika
  • Objavljeno 30.11.2018
  • Piše: Antonela Verković

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel poslao je otvoreno pismo ministru uprave Lovri Kuščeviću upozoravajući ga na nedosljednost u slučajevima odbijanja odobrenja riječke povijesne zastave i prihvaćanja pozdrava „Za dom spremni“ na spomen ploči HOS-a.

Kako stoji u pismu, Obersnel reagira na Kuščevićevu izjavu da pozdrav ‘Za dom spremni’ ne može tolerirati u kontekstu ustaškog pokreta, ali može na HOS-ovoj ploči, gdje predstavlja vojnu oznaku.

Obersnel je ministra upitao koje su to suvremene, ovodobne situacije u kojima je u prilici da ne tolerira pozdrav “Za dom spremni” u kontekstu ustaškog pokreta, navodeći da “danas nema zaista organiziranog, registriranog, formalno-pravno odobrenog – ustaškog pokreta, niti ustaški poglavnik danas uzvikuje ‘Za dom spremni’, niti mu ustaška organizacija odzdravlja”.

“Pa u tom smislu Vama sigurno nije jako teško da ne tolerirate nešto što objektivno ne postoji”, ističe riječki gradonačelnik.

Obersnel tvrdi kako za ministra natpis na HOS-ovoj ploči ni na koji način nema kontekst ustaškog pokreta te je tolerira.

“Jasno mi je, naravno, da niste osobno kreirali ovu nevjerojatno zgodnu mogućnost da se spram nekog slogana određujete tako krajnje opozitno. Mnoge su Vam hrvatske institucije u tome pomogle, a donekle i samo Vijeće za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima. Jer, iako je to vijeće utvrdilo da je ovaj slogan neupitno protuustavan, iznimno ga, eto, dozvoljava upotrebljavati u iznimnim prilikama”, ističe Obersnel.

U nastavku priopćenja podsjeća na odbijanje Ministarstva uprave da odobri korištenje riječke povijesne trobojne crveno-žuto-plave zastave, a jedan od razloga je da zastave gradova i općina trebaju biti jednobojne.

“Na naše upozorenje da je Gradu Bakru odobrena trobojna zastava, odgovorili ste da je Bakar to odobrenje dobio ‘zbog dugotrajne uporabe te zastave’. Ne znam jeste li uopće svjesni činjenice da je Bakar od 1948. do 90-ih bio sastavni dio općine Rijeke pa je u službenoj uporabi imao njezinu zastavu”, ističe Obersnel.

Gradonačelnik u priopćenju ocjenjuje još nevjerojatnijim razlog odbijanja zastave u tvrdnji ministarstva, koju citira, da “crveno-žuto-plavu boju, premda je u povijesti bila u zastavi Rijeke, danas koristi Udruga povijesne riječke općine u izbjeglištvu, dakle iredentistička organizacija u Italiji”.

Obesnel navodi da taj navod nije točan jer ta udruga, koja se zove drugačije, “predstavlja Fiumane koji su iz Rijeke iselili ne samo u Italiju, nego i drugdje u svijet, a statut te udruge ne navodi ništa vezano uz pripajanje Rijeke Italiji, već govori o njegovanju kulturnih veza i međusobnoj suradnji”.

Riječki gradonačelnik pita ministra: “Kako to da Vam crveno-žuto-plava boja ne predstavlja puki šareni kolorit, kao što Vam pozdrav ‘Za dom spremni’ predstavlja puku vojnu oznaku? Kako to da u riječkoj povijesnoj zastavi vidite simboliku iredentističke organizacije, a u pozdravu ‘Za dom spremni’ na bilo čijoj ploči ne vidite simboliku ustaškog pokreta?”

Poziva ministra da bude dosljedan u svojim stajalištima, izjavama i postupcima te mu poručuje: “Ili Rijeci odobrite povijesnu trobojnicu i slobodno je pritom osobno smatrajte šarenim koloritom da biste je lakše tolerirali, ili pak priznajte da pozdrav ‘Za dom spremni’ na ploči HOS-a nosi nedopustivu ustašku simboliku i zaključite da ga zbog toga nećete tolerirati.”

“Ne može Vam simbolika ponekad biti jako važna, pa čak i kad je neistinita, a ponekad posve nevažna”, zaključio je gradonačelnik Obersnel.

(Hina)

FOTO: HINA/ Miljenko KLEPAC/ ds

Tagovi: HOS, kuščević, spomen ploča, vojko obersnel,