Obersnel – predstavljene mjere da se poništi manjak gradskog proračuna od 277 milijuna kuna

Gradonačelnik Obersnel je rekao da Rijeka ima veliki deficit, ali je pritom upitao koji je grad vlastitim novcem izgradio toliko sportskih objekata, dječjih vrtića i cesta.

  • Politika
  • Objavljeno 27.09.2018
  • Piše: Duje Krstulović

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel predstavio je u četvrtak na sjednici Gradskog vijeća plan mjera da se poništi manjak gradskog proračuna od 277 milijuna kuna te smanje obveze Grada u sljedećih osam godina, čemu se oporba usprotivila.

Obersnel je rekao da se taj dokument morao donijeti zbog naloga Državne revizije. Dodao je kako je riječ o deficitu koji se povlači već desetljeće, a nastao je u prvom redu zbog gospodarske krize te nekoliko poreznih reformi koje su smanjivale prihode lokalnoj samoupravi. Smjernice je izradio Institut za javne financije, a plan po njima mjerodavne gradske službe. Obersnel je podsjetio da je donošenje tog plana u njegovoj ovlasti, ali ga je odlučio predstaviti Gradskom vijeću zbog velikog interesa vijećnika.

Manjak se namjerava smanjiti rješavanjem međusobnih imovinskih odnosa s državom, uglavnom kroz reguliranje statusa zgrada kojima se koriste državna tijela, a u vlasništvu su Grada Rijeke. Tako se planira uprihodovati oko 70 milijuna kuna a ostalo povećanje prihoda odnosi se na veći iznos od korištenja javnih površina, postupno povećanje cijene najma stanova u vlasništvu Grada, zakupa poslovnih prostorija, povećanja prihoda od prava služnosti vodova, prodaje poslovnih prostorija i stanova u gradskom vlasništvu.

Rashodi se planiraju smanjiti ograničenjem rashoda za plaće za sve zaposlene kojima se plaće isplaćuju iz proračuna te ograničavanjem rashoda za naknade građanima i kućanstvima. Smanjit će se rashodi svih gradskih odjela, a najviše u odjelima za kulturu i komunalni sustav.

Ivona Milinović (HDZ) ocijenila je da je plan “vrlo nekonkretan” te da je to više skup želja. Istaknula je da su neke od predloženih mjera, kao redovito planiranje i analiza rashoda te isplativosti ulaganja, trebale biti ionako u sustavu upravljanja gradskim financijama. Prihodi se u većini namjeravaju povećati na teret građana i poduzetnika, rekla je, dodajući da su i drugi veliki gradovi prošli kroz krizu i promjene fiskalne politike pa nemaju ni upola tako visok deficit.

Tihomir Čordašev (Akcija mladih) istaknuo je kao vrlo loše mjere planirano smanjenje socijalnih prava te plaćanja boravka u dječjim vrtićima i kad djeca nisu u njima u ljetnim mjesecima. Predstavnici vladajuće koalicije Vojko Braut (SDP), Oskar Skerbec (IDS) i Ana Trošelj (PGS) ocijenili su pak da je plan vrlo ozbiljan i pozitivan dokument te su izrazili zadovoljstvo što će se konačno krenuti u smanjenje deficita.

Gradonačelnik Obersnel je rekao da Rijeka ima veliki deficit, ali je pritom upitao koji je grad vlastitim novcem izgradio toliko sportskih objekata, dječjih vrtića i cesta.

Izvješće o izvršenju gradskog proračuna u prvoj polovici godine prihvaćeno je većinom glasova vladajuće koalicije. Predstavljajući izvješće, gradonačelnik Obersnel je iznio podatke o ostvarenju prihoda oko 37 posto te rashoda oko 36 posto u odnosu prema godišnjem planu. I prihode i rashode tijekom ove godine obilježava očekivani veliki priljev novca iz EU fondova te, kako je rekao, “njegov utrošak u realizacijama projekata u drugoj polovici godine”.
Prihodi od poreza su rasli više od očekivanog, ali je to i dalje ispod razine na kojoj bismo bili zadovoljni jer su poreznim reformama jedinice lokalne samouprave previše izgubile, istaknuo je Obersnel. Dodao je i da u prvoj polovici godine nije bilo novih zaduženja.
Iznoseći razloge za neprihvaćanje izvješća, Tihomir Čordašev je rekao da se malo, ili se uopće nije ulagalo u zahvate poput obnove rimskog bedema, riječkih šetnica, zaštite zraka, izrade karte buke, sanacije divljih deponija, nabave urbane opreme, sanacije rimskih bedema ili kaštela na Trsatu.

Ivona Milinović u ime HDZ-a  je ustvrdila da se proračun loše planirao pa se to nastavlja i u njegovu izvršenju.
Tijekom aktualnog sata Sandro Vizler (HNS) upitao je gradonačelnika ima li informacija o stanju u tvrtki Luka Rijeka, upozoravajući da bi mogući kolaps te tvrtke imao goleme posljedice za grad. Rekao je da se Luka bori s likvidnošću, da je cijeli srednji menadžerski sloj smijenjen a da nije pronađena odgovarajuća zamjena te upitao može li se organizirati tematska sjednica Gradskog vijeća o tome.

Gradonačelnik je rekao da zna samo ono što može znati kao član Upravnog  vijeća Lučke uprave, ističući da je Luka Rijeka privatna tvrtka. Luka je ostvarila pad prometa u prvih šest mjeseci ove godine, a provedena dokapitalizacija i promjene u vlasničkoj strukturi nisu donijele nove očekivane poslove i klijente,  rekao je. “I sindikati izražavaju nezadovoljstvo pa su zatražili održavanje sjednice županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća.  Predlažem da nakon toga utvrdimo hoćemo li sazivati i tematsku sjednicu Gradskog vijeća”, zaključio je Obersnel.

Tagovi: gradski proračun, Obersnel,