Obilježavanje 250 godina uspostave sustava lučkih kapetanija u Hrvatskoj (PROGRAM)

Upravno-administrativni sustav lučkih kapetanija na prostoru Republike Hrvatske postoji u kontinuitetu od Državnog proglasa o plovidbi od 25. travnja 1774. godine

 • Gospodarstvo
 • Objavljeno 17.05.2024
 • Piše: Duje Krstulović

U ponedjeljak  20. svibnja 2024. godine u 11.00 sati Guvernerova palača (Mramorna dvorana) Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka će se u Rijeci, na Europski dan pomorstva, održati prigodna svečanost kojom će se obilježiti 250 godina od uspostave sustava lučkih kapetanija u Hrvatskoj, a temeljem Državnog proglasa o plovidbi (tal. Editto politico di navigazione mercantile Austriaca) hrvatsko-ugarske kraljice Marije Terezije.

Upravno-administrativni sustav lučkih kapetanija na prostoru Republike Hrvatske postoji u kontinuitetu od Državnog proglasa o plovidbi od 25. travnja 1774. godine, dok odgovarajuće koordinativno tijelo ili tijela lučkih kapetanija postoje od 1850. godine, čime se baštini tradicijski identitet i organizacija lučkih kapetanija i središnje uprave, kao okosnice vlasti na moru i u pomorstvu.

Na prigodnoj svečanosti okupit će se predstavnici sustava uprave sigurnosti plovidbe, predstavnici pomorske industrije, akademske zajednice i povezanih institucija te lokalne i regionalne vlasti, a kojima će se uvodno obratiti potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

S početkom u 11.40 sati održat će se i panel rasprava na kojoj će biti više govora o Državnom proglasu, sačuvanoj maritimnoj baštini te ulozi i važnosti lučkih kapetanija pa tako i na području Rijeke koja je uz Trst, u spomenutom Državnom proglasu, bila prva na prostoru današnje Hrvatske u kojoj je imenovan lučki kapetan.

PROGRAM obilježavanja 250 godina uspostave sustava lučkih kapetanija u Hrvatskoj

11.00 sati – OTVORENJE

Prigodni govori

11.25 – DODJELA PLAKETE LUČKOJ KAPETANIJI RIJEKA

11.40 – PANEL RASPRAVA: „250 godina sustava lučkih kapetanija“

 • Uvod u panel: „Edikt o plovidbi, lučka kapetanija i Rijeka u XVIII. stoljeću“, dr. sc. Željko Bartulović, predstojnik Katedre za povijest prava i države, Pravni fakultet u Rijeci
 • panelisti:
  • Siniša Orlić, ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
  • dr. sc. Darko Glažar, lučki kapetan, Lučka kapetanija Rijeka
  • sc. Nikša Mendeš, prof. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

12.15 – ZAVRŠETAK PROGRAMA / IZJAVE ZA MEDIJE

Tagovi: Europski dan pomorstva, lučke kapetanije,

Pročitaj još