Obilježavanje 28. godišnjice osnutka SJP “Ajkula”

Specijalna jedinica "Ajkula" prva je organizirana postrojba s područja Primorsko-goranske županije koja se uključila u Domovinski rat

  • Politika
  • Objavljeno 09.04.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Pripadnici Specijalne jedinica policije Rijeka “Ajkula” i Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata “Ajkula” obilježili su jučer 28. godišnjicu osnutka.

Svečano obilježavanje započelo je odavanjem počasti poginulim pripadnicima ove postrojbe na spomen obilježju u bazi na Kukuljanovu, a nastavilo se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju poginulim policijskim službenicima Policijske uprave primorsko-goranske ispred zgrade i spomen ploče unutar Policijske uprave.

Uz pripadnike Specijalne jedinice policije Rijeka na čelu sa zapovjednikom Marinkom Marijanovićem i Udruge SPDR “Ajkula”, svečanosti obilježavanja nazočili su i načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar sa suradnicima, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, zatim predstavnici IPA sekcija Hrvatska, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Hrvatske vojske, kao i djelatnici Policijske uprave te ostali prijatelji i građani.

Svečanost obilježavanja obljetnice osnutka ove postrojbe nastavljena je svetom misom koja je služena u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci, a predvodio ju je policijski kapelan Kapelanije sveti Vid, don Pavao Mokri.

U sklopu obilježavanja obljetnice predstavnici USPDR “Ajkula” u znak sjećanja i odavanja počasti obišli su grobove svih osam poginulih pripadnika u Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji te pritom položili cvjetne aranžmane i svijeće.

Specijalna jedinica “Ajkula” prva je organizirana postrojba s područja Primorsko-goranske županije koja se uključila u Domovinski rat. Pod zapovjedništvom legendarnog zapovjednika Marina Jakominića, postrojbom je tijekom Domovinskog rata prošlo više od 600 branitelja koji su sudjelovali u svim vojnim operacijama od Vukovara i Slavonije do dubrovačke bojišnice. Njih osam je nažalost poginulo, među kojima i zapovjednik Marinko Jakominić u neprijateljskoj zasjedi na obroncima Velebita 29. kolovoza 1992. godine.

foto: PU primorsko goranska

Tagovi: branitelji, domovinski rat, godišnjica osnutka, sjp ajkula, specijalna jedinica, specijalna policija,