Obilježavanje Dana ružičastih majica

Informirajte se, s djecom i prijateljima posjetite koju radionicu i ne zaboravite obući ružičastu majicu!

  • Lifestyle
  • Objavljeno 26.02.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Ove godine Dan ružičastih majica obilježava se 27. veljače (zadnja srijeda u veljači), a obilježavanje je započelo kao znak protesta zbog nasilnog incidenta koji se dogodio 2007. godine u školi u Kanadi kada je učenik bio žrtva vršnjačkoga nasilja. U Hrvatskoj je ovaj Dan po prvi put obilježen 2014. godine.

Radionica “Uloga prijatelja u sprječavanju nasilja u mladenačkim vezama”

Sutra, 27. veljače u 13 sati u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke bit će provedena radionica na temu nasilja u mladenačkim vezama pod nazivom “Uloga prijatelja u sprječavanju nasilja u mladenačkim vezama”.

Radionica će biti provedena s učenicima drugih razreda Prve sušačke hrvatske gimnazije iz Rijeke, u suradnji s predstavnicima Dječjeg doma “Tić” Rijeka i uz aktivno sudjelovanje psihologinje spomenute Gimnazije. Cilj radionice je uputiti učenike za pružanje odgovarajuće pomoći prijateljima koji su u nasilnoj vezi ili čine nasilje te osnažiti učenike koji su u nasilnoj vezi da se obrate prijateljima za pomoć.

Obzirom na veliku tamnu brojku ovakvih oblika nasilja, edukacija je ključna i za povećanje spremnosti na traženje pomoći i netoleriranje nasilja.

Edukativna predavanja na temu prevencije vršnjačkog nasilja

Osim ove radionice, policijski službenici Odjela prevencije tijekom veljače održavaju edukativna predavanja na temu prevencije vršnjačkog nasilja u Osnovnim školama “Kantrida”, “Belvedere”, “Kraljevica”, “Vežica”, “Nikola Tesla”, “Jelenje-Dražice”, “Dolac”, “Ivan Zajc”, “Fran Franković”, “Kastav”, “San Nicolo”, “Kostrena” i “Škurinje”.

Također, u sklopu obilježavanja Dana ružičastih majica između 26. i 28. veljače preventivne aktivnosti provodit će se i na području Policijskih postaja Mali Lošinj s ispostavom Cres, Opatija, Crikvenica, Krk, Vrbovsko i Delnice.

Riječ je o tematskim predavanjima i preventivnim info-punktovima, koje policijski službenici ovih policijskih postaja provode u suradnji s lokalnim partnerima (predstavnici lokalne samouprave, škole, centri za socijalnu skrb, organizacije civilnog društva). Preventivne aktivnosti namijenjene su učenicima osnovnih i srednjih škola te građanima radi prevencije nasilja promoviranjem poruka tolerancije i nenasilja.

(PU primorsko-goranska)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: dan ružičastih majica, hrvatska, kanada, nasilje, predavanja, PU primorsko goranska, radionice, rijeka, vršnjaci, vršnjačko nasilje,