Drugo, dopunjeno izdanje, knjige Najzdravije namirnice svijeta autora Georgea Mateljana, bit će predstavljeno u četvrtak, 28. ožujka 2019. godine u 18 sati u Središnjoj knjižnici u Puli.
O knjizi će govoriti glavni urednik Željko Petrović, direktor Centra izvrsnosti “George Mateljan” u Splitu, stručna suradnica magistrica prehrambenog inženjerstva Iva Marasović te magistrica nutricionizma Nina Penezić iz Savjetovališta za prehranu – Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.
Nakon što je prvo izdanje “Najzdravijih namirnica svijeta” objavljeno 2007. godine, proglašeno knjigom stoljeća, u Zagrebu u prostorima Hoću knjigu predstavljeno je novo drugo dopunjeno izdanje koje je objavljeno u suradnji Mozaika knjiga i Zdravog grada iz Splita.
Ova knjiga nastala je na temelju istraživanja autora Georgea Mateljana i tima znanstvenika s najuglednijih sveučilišta, koji su proučavali namirnice iz više od 80 zemalja svijeta i otkrili kako one utječu na bolje zdravlje i dugovječnost.
Na temelju njihovih otkrića načinjena je ova knjiga koja otkriva sve prednosti 100 najzdravijih namirnica, od kojih se velika većina može naći u obližnjoj trgovini. U knjizi se može pronaći preko 800 novih jednostavnih i brzih recepata koji čuvaju hranjive tvari u namirnicama, plan prehrane koji pomaže u poboljšanju zdravlja, optimalnoj težini i još mnogo toga.
Glavni urednik knjige, Željko Petrović istaknuo je kako su se u ovih deset godina, od kada je izdano prvo izdanje knjige, dogodile velike promjene u znanosti koja je otkrila mnoge i dobre i loše stvari.
U izradi hrvatskog izdanja sudjelovalo je 40 eminentnih stručnjaka s institucija iz cijele Hrvatske.
Od 23.000 namirnica koje se nalaze u široj upotrebi na svijetu, znanstvenici su izdvojili 100 najboljih prema određenim i strogim kriterijima. Zaključili su kako od 100 namirnica, njih čak 90 mogu se pronaći u Hrvatskoj. “Prema tome mi bi u Hrvatskoj svi trebali pucati od zdravlja i uživati u njemu, ali mi to ne koristimo!” smatra Željko Petrović.
Na ovom vodiču radila je i Branka Levaj, inače profesorica sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Kao stručnjakinja za voće i povrće Levaj je istaknula da je knjiga pisana na jednostavan način koji donosi savjete. “Pisana je kao da nam knjiga priča svoja iskustva.”
“U njoj su svi podaci provjereni i dokazani sa znanstvenih stajališta tako da ona bez problema može biti odlična literatura za sve one koji u svojim predmetima sadrže teme koje se nalaze u knjizi. Ovo je knjiga koju može razumjeti bilo tko”, smatra Levaj.
Dok je prevodila ovu knjigu Piližota je razmišljala o problemu bacanja hrane, što posljednjih godina postaje veliki problem u Hrvatskoj i svijetu. “Ova knjiga za svaku namirnicu donosi važne informacije, od toga kada kupovati, kako je sačuvati pa sve do njene pripreme i konzumiranja. To će pomoći svima kako bi se smanjilo pretjerano kupovanje i bacanje namirnica.”
Na kraju je Željko Petrović prenio poruku koju bi svima u Hrvatskoj poručio autor knjige George Mateljan: “Nitko ne može bolje čuvati svoje zdravlje od vas samih. Zdravlje ne možete kupiti i ne možete darovati, njega možete samo živjeti, a živite ga ako se držite uputa i savjeta koji se nalaze u hrvatskom izdanju knjige ‘Najzdravije namirnice svijeta'”.
(Mozaik knjiga)
foto: pixabay (ilustracija)