Drugo, dopunjeno izdanje, knjige Najzdravije namirnice svijeta autora Georgea Mateljana, bit će predstavljeno u četvrtak, 28. ožujka 2019. godine u 18 sati u Središnjoj knjižnici u Puli.
O knjizi će govoriti glavni urednik Željko Petrović, direktor Centra izvrsnosti “George Mateljan” u Splitu, stručna suradnica magistrica prehrambenog inženjerstva Iva Marasović te magistrica nutricionizma Nina Penezić iz Savjetovališta za prehranu – Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.
George Mateljan donosi drugo dopunjeno izdanje na više od 1000 zdravih stranica
Nakon što je prvo izdanje “Najzdravijih namirnica svijeta” objavljeno 2007. godine, proglašeno knjigom stoljeća, u Zagrebu u prostorima Hoću knjigu predstavljeno je novo drugo dopunjeno izdanje koje je objavljeno u suradnji Mozaika knjiga i Zdravog grada iz Splita.
Ova knjiga nastala je na temelju istraživanja autora Georgea Mateljana i tima znanstvenika s najuglednijih sveučilišta, koji su proučavali namirnice iz više od 80 zemalja svijeta i otkrili kako one utječu na bolje zdravlje i dugovječnost.
Na temelju njihovih otkrića načinjena je ova knjiga koja otkriva sve prednosti 100 najzdravijih namirnica, od kojih se velika većina može naći u obližnjoj trgovini. U knjizi se može pronaći preko 800 novih jednostavnih i brzih recepata koji čuvaju hranjive tvari u namirnicama, plan prehrane koji pomaže u poboljšanju zdravlja, optimalnoj težini i još mnogo toga.
Glavni urednik knjige, Željko Petrović istaknuo je kako su se u ovih deset godina, od kada je izdano prvo izdanje knjige, dogodile velike promjene u znanosti koja je otkrila mnoge i dobre i loše stvari.
U izradi hrvatskog izdanja sudjelovalo je 40 eminentnih stručnjaka s institucija iz cijele Hrvatske.
Od 23.000 namirnica koje se nalaze u široj upotrebi na svijetu, znanstvenici su izdvojili 100 najboljih prema određenim i strogim kriterijima. Zaključili su kako od 100 namirnica, njih čak 90 mogu se pronaći u Hrvatskoj. “Prema tome mi bi u Hrvatskoj svi trebali pucati od zdravlja i uživati u njemu, ali mi to ne koristimo!” smatra Željko Petrović.
Na ovom vodiču radila je i Branka Levaj, inače profesorica sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Kao stručnjakinja za voće i povrće Levaj je istaknula da je knjiga pisana na jednostavan način koji donosi savjete. “Pisana je kao da nam knjiga priča svoja iskustva.”
Profesorica Levaj smatra kako je knjiga “Najzdravije namirnice svijeta” na neki način udžbenik
“U njoj su svi podaci provjereni i dokazani sa znanstvenih stajališta tako da ona bez problema može biti odlična literatura za sve one koji u svojim predmetima sadrže teme koje se nalaze u knjizi. Ovo je knjiga koju može razumjeti bilo tko”, smatra Levaj.
Dok je prevodila ovu knjigu Piližota je razmišljala o problemu bacanja hrane, što posljednjih godina postaje veliki problem u Hrvatskoj i svijetu. “Ova knjiga za svaku namirnicu donosi važne informacije, od toga kada kupovati, kako je sačuvati pa sve do njene pripreme i konzumiranja. To će pomoći svima kako bi se smanjilo pretjerano kupovanje i bacanje namirnica.”
Na kraju je Željko Petrović prenio poruku koju bi svima u Hrvatskoj poručio autor knjige George Mateljan: “Nitko ne može bolje čuvati svoje zdravlje od vas samih. Zdravlje ne možete kupiti i ne možete darovati, njega možete samo živjeti, a živite ga ako se držite uputa i savjeta koji se nalaze u hrvatskom izdanju knjige ‘Najzdravije namirnice svijeta'”.
(Mozaik knjiga)
foto: pixabay (ilustracija)