Od ove godine će više stanovnika Kostrene imati pravo na socijalnu pomoć

Prema novoj odluci pravo na novčanu pomoć u iznosu od 150 do 350 kuna mjesečno moći će ostvariti umirovljenici s mirovinama do 1.800 kuna, ali i osobe s navršenih 65 godina života koje nemaju status umirovljenika

  • Gospodarstvo
  • Objavljeno 02.01.2019
  • Piše: Antonela Verković

S 1. siječnja 2019. na snagu stupa nova Odluka o socijalnoj skrbi na području Općine Kostrena. Kako je od donošenja prethodne odluke prošlo više od tri godine, uočena je potreba za određenim korekcijama kako bi se socijalni cenzusi uskladili s povećanjima troškova života i povećanjima mirovina koje su kod nekih korisnika radi minimalnih povećanja dovele do gubitka prava na pomoć.

Prema novoj odluci pravo na novčanu pomoć u iznosu od 150 do 350 kuna mjesečno moći će ostvariti umirovljenici s mirovinama do 1.800 kuna, ali i osobe s navršenih 65 godina života koje nemaju status umirovljenika i koje su bez primanja ili s primanjima do 1.800 kuna i pod uvjetom da ukupni mjesečni prihod kućanstva u mjesecu koji prethodi podnošenju zahtjeva ne prelazi iznos od 2.500 kuna po članu kućanstva, bilo po osnovi rada, mirovine, prihoda od imovine ili nekoj drugoj osnovi.

CENZUS

Za ostvarivanje pojedinih prava iz Odluke o socijalnoj skrbi na području Općine Kostrena  korisnici moraju ispunjavati socijalni uvjet kao i uvjet prihoda.

Novom odlukom prihodovni cenzus za samca umjesto dosadašnjih 2.100 kuna sada iznosi  2.300 kuna. Za dvočlanu obitelj iznosi 3.100 kuna, za tročlanu obitelj 4.000 kuna te za četveročlanu obitelj 5.000 kuna dok se za svakog slijedeće člana cenzus prihoda povećava s dosadašnjih 700 kuna na 750 kuna. Novom odlukom preciznije je reguliran način ostvarivanja prava na pomoć za podmirenje troškova boravka djece u jaslicama i vrtiću.

U skladu s prijedlogom zaprimljenim tijekom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, pravo je prošireno i na djecu korisnike doplatka za pomoć i njegu ostvareno pri Centru za socijalnu skrb, a novom odlukom proširena su i prava studenata koji ispite polažu u jesenskom roku te im može biti odobrena pomoć za podmirenje troškova javnog prijevoza i tijekom mjeseca rujna što prethodnom odlukom nije bilo predviđeno, poručuju iz Općine Kostrena, što je prenio portal Fiuman.

FOTO: Youtube (screenshot)

Tagovi: kostrena, socijalna pomoć, umirovljenici,