Odbijen zahtjev oporbe za razrješenje predsjednika Erika Fabijanića

Predstavnici Akcije mladih smatraju da je stanje na Marišćini kritično i smrad neizdrživ, a zdravlje građana mora biti na prvome mjestu... 

  • Politika
  • Objavljeno 16.11.2018
  • Piše: Antonela Verković

Primorsko-goranska Županijska skupština u četvrtak nije prihvatila zahtjev skupine oporbenih vijećnika za razrješenje njezina predsjednika Erika Fabijanića jer su nakon dvosatne rasprave protiv prijedloga glasovala 23 vijećnika, 18 ih je bilo za, a jedan suzdržan.

U obrazloženju prijedloga, koji je potpisalo 19 oporbenih vijećnika, navedeno je da Fabijanić od početka mandata sve više i sve češće pokazuje prijezir prema članovima Županijske skupštine te da ne ispunjava svoje osnovne dužnosti propisane statutom i poslovnikom, sadržane u odredbi poslovnika u kojoj stoji da se brine o zaštiti njihovih prava.

Osim toga, u zahtjevu se navodi da se Fabijanić ne brine o suradnji između župana i Županijske skupštine te da je postao glasnogovornik župana i da štiti njegove interese i interese izvršne vlasti, čime “narušava načelo odvojenosti izvršne od predstavničke vlasti”.

Županijska skupština prihvatila je u nastavku izmjene i dopune proračuna za 2018. s projekcijama za 2019. i 2020. Rebalansom se proračun smanjuje za 19,4 milijuna kuna, što je 2,11 posto prošlog plana. Prvim izmjenama i dopunama proračuna, koje su prihvaćene u svibnju, proračun je povećan za 53,8 milijuna kuna, na ukupno 923,5 milijuna kuna.

Prihvaćen je i prijedlog o osnutku fonda solidarnosti za djecu i mlade Primorsko-goranske županije, za koji su u rebalansu osigurana dva milijuna kuna. Iz tog fonda dodjeljivat će se jednokratna novčana pomoć djeci i mladima iz obitelji u kojima – zbog neisplate plaće zaposlenog roditelja – prijeti opasnost od socijalne isključenosti djece i mladih. Zahtjevi će se predavati lokalnim jedinicama po mjestu prebivališta korisnika i uz dokumentaciju kojom se dokazuje da su ispunjeni uvjeti. Broj potencijalnih korisnika, zbog mogućih kretanja na tržištu rada, nije točno određen. Odluka će se primjenjivati do 31. prosinca 2019., a ako bude potrebno, nakon tog roka bit će donesena ista ili slična odluka.

Na početku Županijske skupštine predstavnici Akcije mladih zatražili su da se u dnevni red uvrste zaključci o radu Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćine, što je obećano prije nekoliko mjeseci, ali to nije prihvaćeno. Smatraju da je stanje na Marišćini kritično i smrad neizdrživ, a zdravlje građana mora biti na prvome mjestu. Bojan Kurelić iz Akcije mladih rekao je kako je to što se događa na Marišćini nedopustivo te da će blokirati rad Županijske skupštine i ostati za govornicom dok o Marišćini ne završi rasprava.

Župan Zlatko Komadina rekao je da je problem očit i da je na prošloj sjednici već doneseno nekoliko zaključaka, kao što je onaj da nezavisni stručnjaci utvrde uzrok neugodnih mirisa. Rekao je da je incijativa Općine Viškova o smjeni Uprave Ekoplusa, koji upravlja Marišćinom, u tijeku te da su sve primjedbe dane Ekoplusu na očitovanje, što je nakon toga dostavljeno vijećnicima.

Komadina je nakon kraće rasprave ipak predložio kompromis – da se Marišćina uvrsti u dnevni red i da se o njoj raspravlja na nastavku sjednice za sedam dana, što je prihvaćeno.

(Hina)

FOTO: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ua

Tagovi: Akcija mladih, erik fabijanić, PGŽ,