‘Odgovorno kazalište u neveselu vremenu’: Osam predstava na tri lokacije

Festival bez imalo želje da bude ‘u trendu’ ili promovira specifični tip ‘angažiranog’ kazališta, predstavama koje nudi iskazuje ozbiljnost odgovornosti da preko pozornice govori i raspravlja o svijetu

  • Kultura
  • Objavljeno 04.05.2019
  • Piše: Antonela Verković

Po izboru selektora Bojana Munjina i Umjetničkog voditelja Nenada Šegvića, do 9. svibnja, na tri lokacije, u HKD-u, HNK u Ivana pl. Zajca i Filodrammatici bit će prikazano ukupno osam predstava u konkurenciji iz Hrvatske, Srbije, Austrije i Bugarske i jedna van konkurencije.

Odgovorno kazalište u neveselu vremenu, zajednički je nazivnik selektora Bojana Munjina prema kojem ovogodišnji Međunarodni festival malih scena u Rijeci, bez imalo želje da bude ‘u trendu’ ili promovira specifični tip ‘angažiranog’ kazališta, predstavama koje nudi iskazuje iskrenu i ne malu ozbiljnost odgovornosti da preko pozornice govori i raspravlja o svijetu, lokalno i globalno, koji danas ne izgleda nimalo dobro.

Teatar EXIT iz Zagreba izvest će „Susret“ Nine Mitrović; Theater in der Josefstadt iz Beča, čija je predstava „Divlja patka“, u režiji Mateje Koležnik prošle godine proglašena najboljom, ove godine nastupa s predstavom „Putovanje izgubljenih“ Daniela Kehlmana u režiji Janusza Kice; Narodno pozorište iz Beograda predstavit će se s „Balkanskim špijunom“ Dušana Kovačevića u režiji Tatjane Mandić Rigonat; Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda izvest će „Sudnji dan“ Neila LaButea u režiji Jane Maričić te „Vrat od stakla“ Biljane Srbljanović, u režiji Jagoša Markovića; Kazališni Laboratorij Sfumato iz Sofije sudjeluje s predstavom „Luda trava“ Yordana Radichkova u režiji i adaptaciji Margarite Mladenove, a festival će zatvoriti predstava “Huddersfield“ Uglješe Šajtinca u režiji Renea Medvešeka i izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih.
Izvan konkurencije bit će prikazana predstava “Michelangelo” Koprodukcija: HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i Festivala Dubrovačke ljetne igre.

Festival je otvorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

(Grad Rijeka)

Tagovi: festival, HNK Ivana pl. Zajca, kazalište, predstava, rijeka,