Održan prvi RobotIK srednjoškolaca Istre i Kvarnera

Cilj natjecanja koji se održao u Rovinju bio je popularizacija robotike i uvođenje robotike kao fakultativnog predmeta u što više škola, kao i razvoj suradničkog duha između ekipa i zabava. Osim natjecanja robota, ekipe su demonstrirale svoje vještine u izradi elektroničkih pločica i 3D modeliranju.

  • Lifestyle
  • Objavljeno 10.03.2023
  • Piše: Frane Stipanić

Na ovom prvom izdanju takve vrste natjecanja, ekipe su izradile robota koji je, prateći liniju, pronašao izlaz iz labirinta, a pobijedio je najbrži. Algoritam za rješavanje labirinta te dizajn robota bili su presudni za pobjedu. Natjecanje je bilo turnirskog tipa, bolji robot ide dalje. Glavni događaj je bio ekipno natjecanje u robotskom nogometu (4 na 4), gdje su svoje snage odmjerile dvije ekipe sastavljene od nasumično odabranih ekipa. Robotima će se upravljati pomoću aplikacije na mobitelu koju su natjecatelji razvili sami.

Natjecanje RobotIK postiglo je velik uspjeh u promidžbi robotike i poticanju suradnje među srednjoškolskim učenicima i njihovim mentorima. Sudjelovanje na RobotIK natjecanju ne samo da je potaklo učenike da razviju inovativne robote, već im je pružilo i priliku da nauče nove vještine i upoznaju svoje vršnjake sa sličnim interesima.

RobotIK 2023. je natjecanje srednjoškolskih robotičkih ekipa Istre i Kvarnera koje se održalo od 27.2.2023. do 1.3.2023. u Mmc – Multimedijalnom Centru Grada Rovinja, a organizatori su SŠ Zvane Črnje Rovinj Scuola media superiore “Zvane Črnja ” Rovigno i Pozitron – Centar za tehnološki razvoj i STEM obrazovanje. Sudačko povjerenstvo činili su Željko Krnjajić, tajnik Hrvatskog robotičkog saveza, Karlo Džafić i njegov robot Timmy Hartera, te Lovro Šverko.

Tagovi: Hrvatska zajednica tehničke kulture, HZTK, natjecanje, roboti, RobotIK,