Održana treća radionica o razvoju Gorskog kotara

Teme radionica bile su obrazovanje, zdravstvo i kvaliteta života, a bilo je i nekih prilično neobičnih komentara

U organizaciji općine Mrkopalj i Regionalne razvojne agencija Primorsko-goranske županije održana je treća radionica o razvoju Gorskog kotara na temu obrazovanja, zdravstva i kvalitete života, prenosimo s PGŽ.

U uvodnim izlaganjima zamjenik župana Petar Mamula, kao i Edita Stilin, pročelnica UO za odgoj i obrazovanje, Đulija Malatestinić, pročelnica UO za zdravstvo te Vedran Kružić, ravnatelj RRA PGŽ, ustvrdili su da se čine veliki napori za stvaranje kvalitetnijih uvjeta za život u Gorskom kotaru.

Postojeći strateški dokumenti razvoja lokalnih zajednica, regije i Republike Hrvatske na odgovarajući način sagledavaju problematiku razvoja Gorskog kotara i definiraju velik broj poticajnih mjera i aktivnosti

Vođena je konstruktivna rasprava na temu razvoja suradnje obrazovnog sustava i poduzetništva, kreiranja kvalitetnih i privlačnih obrazovnih programa u skladu s potrebama poduzetništva, nastavka zavidnih ulaganja u obrazovnu infrastrukturu zadržavajući visoki standard koji danas omogućava PGŽ u suradnji s JLS-ovima. Zaključak je da su deficitarna zanimanja (stolari, kuhari i konobari) nedovoljno privlačna mladima, te se predlaže kontinuirani rad na brendiranju ovih poslova, te prilagodbi programa potrebama konkurentnih sektora.

U segmentu zdravstva, sagledani su zabrinjavajući statistički demografski pokazatelji te je ponovljena preporuka poticanju preventive i odgovornog zdravstvenog ponašanja

Iako se u odnosu na ostale subregije stječe dojam da je dostupnost zdravstvene zaštite manja nego drugdje, podatak vara zbog specifičnosti terena i niske gustoće naseljenosti relativno velikog područja. U Gorskom kotaru nastoje se zadovoljiti propisani standardi opremljenosti prostora i kadrovske ekipiranosti zdravstvenih ustanova, a zalaganjem Županije osiguran je i određeni nad standard, naročito u palijativi.

Zaključeno je da izglasani Zakon o brdsko planinskim područjima pretpostavlja okvire djelovanja koji bi se trebali dodatno konkretizirati. Ova i dvije prethodne radionice  na temu gospodarstva, poljoprivrede i turizma, energetike, infrastrukture i resursa, te kulture i društva,  imale su za cilj potaknuti sve zainteresirane na predlaganje konkretnih i kvantificiranih prijedloga za novi i kvalitetniji razvojni iskorak Gorskog kotara.

(PGŽ)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: gorski kotar, kvaliteta života, mrkopalj, obrazovanje, PGŽ, radionica, razvoj, zdravstvo,