Ojačaj svoje digitalne vještine u sklopu ALL DIGITAL tjedana u CTK Rijeka

Kampanja svake godine pomaže više od 50 000 Europljana iz preko 20 europskih zemalja da nauče i budu usredotočeni na prilike koje pruža digitalna transformacija.

  • Kultura
  • Objavljeno 10.05.2024
  • Piše: Duje Krstulović

ALL DIGITAL Weeks, jedna od najvećih paneuropskih kampanja podizanja svijesti o važnosti digitalnih vještina za uključivanje, osnaživanje i zapošljavanje, ove će godine trajati od 13. do 31. svibnja. Moto pod kojim se kampanja vodi je “Ojačaj svoje digitalne vještine” što je poziv na akciju za sve europske građane i pojedince koji žive u Europi da nauče nove vještine kako bi se mogli s pouzdanjem suočiti s digitalnim transformacijama.

Kampanja svake godine pomaže više od 50 000 Europljana iz preko 20 europskih zemalja da nauče i budu usredotočeni na prilike koje pruža digitalna transformacija. Od 2010. godine kada je kampanja započela pomogla je gotovo 1,5 milijuna ljudi da prvi put budu online ili da unaprijede svoje digitalne vještine.

U periodu trajanja kampanje u Centru tehničke kulture Rijeka, inače nacionalnom koordinatoru kampanje ALL DIGITAL Weeks, za naše sugrađane i sugrađanke pripremili smo čak deset radionica. Istražite što nude, jer sigurno ima nešto za Vas.

Radionica “Digitalne ilustracije” namijenjena je učenicima 6. – 8. razreda osnovne škole, a održat će se u utorak, 14. svibnja od 15:30 do 17:00 sati u prostorijama CTK Rijeka. Na radionici će se raditi u programu Procreate na iPad-ima koristeći se layerima za izradu digitalne ilustracije. Tema ilustracije bit će dizajn likova i lokacija u edukativnim video igrama.

Radionica „Što sve može HuskyLens AI kamera?“ namijenjena je učenicima 5. – 8. razreda osnovne škole, a održavat će se 16. i 17. svibnja od 14:00 do 16:00 sati u porstorijama CTK Rijeka. Polaznici će se na radionici upoznati s komponentama i funkcionalnostima HuskyLens kamere koja je sastavni dio edukacijskog robota MaqueenPlus V2. Obradit će se više funkcija koje HuskyLens kamera sadrži, a to su: prepoznavanje lica, praćenje objekata, praćenje linije, prepoznavanje boje i oznaka (tagova). Korištenjem kamere otvara se mogućnost stvaranja izvrsnih interaktivnih projekata.

Radionica “3D modeliranje i printanje” namijenjena je učenicima 6. – 8. razreda osnovne škole, a održavat že se 17. i 24. svibnja od 16:30 do 18:00 sati u prostorijama CTK Rijeka. Radionica će započeti kratkom diskusijom o recikliranju 3D filamenta i printeva. Nakon toga će se krenuti u izradu privjesaka u besplatnom programu Tinkercad u obliku listova ili plodova raznih stabala Primorja s njihovim imenima. Učenici će provesti malo istraživanje prije izrade privjeska kako bi doznali koja su to bitna stabla našeg kraja i zašto. Kada završe s modeliranjem učenici će naučiti napraviti pripremu za 3D print i moći će ponijeti svoj rad kući.

Escape room je namijenjen mladima (15-30 godina), a organizirat će u petak 17. i 24. svibnja od 17:00 do 19:00 sati u STEM laboratoriju na adresi Korzo 2A (2. kat). Tema “escape rooma” je STEM i sudionici će za bijeg morati upotrijebiti znanje, ali će također nešto i naučiti dok rješavaju zagonetke. Kako bi “pobjegli” morati će raditi u timovima od šest osoba.

Radionica “CV 4 beginners” namijenjena je mladima koji izlaze na tržište rada i trebaju pripremiti svoje životopise kako bi se istaknuli među kandidatima kod potencijalnog poslodavca. Radionica će se održati u utorak, 21. svibnja od 14:00 do 16:00 sati u prostorijama CTK Rijeka. CV ili životopis treba dati jasan pregled životnih postignuća osobe fokusirajući se na obrazovanje, posao, interese i vještine koje pojedinac ili pojedinka ima. No, kako to učiniti da se tvoj životopis istakne među svima koji su pristigli na natječaj? Dođi na radionicu i saznaj kako. Bilo bi super da sa sobom doneseš već pripremljen životopis.

Radionica “Stop animacija” namijenjena učenicima 3. – 5. razreda osnovne škole održat će se 27. i 28. svibnja od 16:30 do 18:30 sati u prostorijama CTK Rijeka. U sklopu radionice izrađivat će se scenarij za animaciju, postaviti scenu i odabrati likove, nakon čega će se koristeći DSLR fotoaparate animirati pomoću stop-motion tehnike.

Radionica “Kibernetička sigurnost i sigurniji Internet” namijenjena je umirovljenicima, a održat će se 28. svibnja od 12:00 do 13:00 sati u prostorijama CTK Rijeka. Kroz radionicu će polaznici dobiti informacije o najčešćim kibernetičkim prijevarama, virusima na računalu i mobitelu, znakovima da su računalo ili mobitel zaraženi, kao i o načinima kako zaštititi sebe i svoje uređaje.

Radionica “Što sve može ChatGPT? – izrada web-stranice“ održat će se 28. svibnja od 14:00 do 16:00 sati u prostorijama CTK Rijeka. Radionica će omogućiti polaznicima, mladim osobama u dobi od 15 do 30 godina, da nauče kako koristiti ChatGPT za stvaranje jednostavne web-stranice.  Kroz praktične primjere i vježbe, sudionici će naučiti kako generirati sadržaj i oblikovati dizajn web-stranice koristeći ChatGPT, bez potrebe za pisanjem vlastitog koda ili dizajniranja. Na kraju radionice polaznici će biti osposobljeni za samostalno kreiranje svojih web-stranica koristeći ChatGPT.

Radionica “Što sve može ChatGPT? – izrada promotivne kampanje održat će se 29. svibnja od 14:00 do 16:00 sati u prostorijama CTK Rijeka. Umjetna inteligencija postala je dio naše svakodnevice i gotovo da nema njezinog aspekta na koji ne utječe. Ova radionice će sudionicima, mladim osobama u dobi od 15 do 30 godina, pružiti znanja o korištenju ChatGPT-a za izradu promotivne kampanje koje marketinški stručnjaci koriste za povećanje svijesti o brendu, povećanje prodaje i izgradnju dugoročnih pozitivnih odnosa. Kroz praktične primjere i vježbe polaznici će naučiti kako napraviti plan promotivne kampanje koristeći ChatGPT te će na kraju radionice moći izraditi vlastiti plan kampanje.

Radionica “Što sve može ChatGPT? – izrada igre Križić-kružić namijenjena je početnicima od 12 do 16 godina koji su zainteresirani za programiranje i žele naučiti kako koristiti Python za izradu igrica, a održat će se 27. svibnja, od 14:00 do 16:00 sati u prostorijama CTK Rijeka. Na interaktivnoj radionici polaznici će naučiti osnove programiranja u Pythonu i istražiti svijet umjetne inteligencije kroz izradu jednostavne igre Križić-kružić. Ova radionica savršena je prilika za mlade entuzijaste da steknu osnovna znanja o programiranju i istraže svijet umjetne inteligencije. Nije potrebno prethodno iskustvo programiranja, samo znatiželja i volja za učenjem! Dođi i istraži svijet programiranja!

Broj mjesta na radionicama je ograničen, a prijaviti se možete na: https://ctk-rijeka.hr/projekti/ri-connect/ojacaj-svoje-digitalne-vjestine-u-sklopu-all-digital-tjedana-u-ctk-rijeka.

Tagovi: all digital, ctk rijeka, radionice,