Okrugli stol “Kreativni rad kao platformski rad: Infrastrukture i interakcije” u Galeriji Filodrammatica

Unutar trenutačnih istraživanja o gig radu, platformskom radu i digitalnom radu općenito, nedovoljna je pažnja posvećena kreativnom radu posredovanom putem online platformi

  • Kultura
  • Objavljeno 03.06.2022
  • Piše: Frane Stipanić

U organizaciji Odjela za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) iz Zagreba i riječke udruge Drugo more, okrugli stol pod nazivom Kreativni rad kao platformski rad: Infrastrukture i interakcije održat će se u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) u ponedjeljak, 6. lipnja, s početkom u 20 sati.

U diskusiji će sudjelovati Ana Alacovska (Copenhagen Business School, Danska) i Jamie Woodcock (The Open University, UK), a raspravu će moderirati Valerija Barada (Sveučilište u Zadru). Ispred organizatora, uvodnu riječ dat će dr. sc. Jaka Primorac s Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

O temi okruglog stola

Unutar trenutačnih istraživanja o gig radu, platformskom radu i digitalnom radu općenito, nedovoljna je pažnja posvećena kreativnom radu posredovanom putem online platformi. Takve poslove uglavnom rade „savjetnici u oblaku“ i mrežni radnici i radnice u slobodnim zanimanjima, i to prvenstveno u područjima vizualne umjetnosti, dizajna, fotografije i ilustracije.

Kako se kreativni rad često predstavlja kao ogledni primjer načina rada od projekta do projekta pri čemu su upravo gigovi uzeti kao prototip novog načina rada u globalnoj gig ekonomiji, potrebno je pitati što je „novo“, a što „staro“ u obavljanju takvog rada na digitalnim radnim platformama?

Ovim okruglim stolom želi se otvoriti rasprava o navedenim pitanjima i pozicionirati kreativne radnike i radnice unutar cjelokupne globalne platformske ekonomije. Cilj okruglog stola je i razotkriti infrastrukturne podloge kreativnog rada posredovanog platformama, te kako se unutar takvog rada (iznova) proizvode radne nejednakosti, kako bi mogli razmotriti postoji li prostor za radničku solidarnost u tom području, te kakve bi javne politike to mogle omogućiti.

Uz program Refleks udruge Drugo more, okrugli stol se odvija u sklopu aktivnosti Erasmus+ Jean Monnet projekta platEU, posvećenog promociji rasprave i refleksije o javnim politikama Europske unije povezanim uz utjecaj online platformi na europski kulturni i audiovizualni sektor.

Rasprava će se odvijati na engleskom jeziku, a ulaz je slobodan.

O sudionicima
Ana Alacovska izvanredna je profesorica sociologije kulture na Copenhagen Business School u Danskoj. Radila je na nizu istraživanja financiranih od strane Danskog istraživačkog fonda, Švicarske agencije za razvoj i suradnju, DANIDA, H2020 i sl. Njezin trenutni istraživački program zasnovan je na empirijskom istraživanju i teorijskoj kritici ustaljenih predodžbi nesigurnosti, nade i brige u kreativnom radu, kako se kreativni rad obavlja na lokalnoj razini u kreativnim industrijama u Africi (najviše u Gani), kao i na globalnoj razini, na digitalnim (gig) radnim platformama.

Jamie Woodcock viši je predavač na The Open University te istraživač sa sjedištem u Londonu. Autor je knjiga The Fight Against Platform Capitalism (University of Westminster Press, 2021), The Gig Economy (Polity, 2019), Marx at the Arcade (Haymarket, 2019) i Working the Phones (Pluto, 2017). Doktorirao je sociologiju na Sveučilištu Goldsmiths u Londonu, gdje je zatim radio, da bi potom bio zaposlen na Sveučilištu u Leedsu, Sveučilištu u Manchesteru, Sveučilištu Queen Mary, NYU London, Cass Business School, LSE i Sveučilištu u Oxfordu. Njegova istraživanja inspirirana su iskustvom radništva, te su fokusirana na rad, gig ekonomiju, platforme, otpor, organiziranje i videoigre.

Tagovi: drugo more, IRMO, Kreativni rad, platforma,