OLJK – 4. dan … Što nas čeka danas?

Za sobom smo ostavili Osječki long, long play i 1/8 završnice SP-a, pobjedu Hrvatske nad Danskom ...

  • Kultura
  • Objavljeno 02.07.2018
  • Piše: admin

Za sobom smo ostavili Osječki long, long play i 1/8 završnice SP-a, pobjedu Hrvatske nad Danskom, a što nas danas čeka na OLJK-u?

Donosimo najavu u cijelosti.

MEĐUNARODNA IZLOŽBA DJEČJIH RADOVA

Mihailo Lišanin 1995. godine osnovao je stručni časopis Likovni svet te započeo natječaj za likovne radove mladih Slovenije. Već su slijedeće godine časopis i natječaj dobili međunarodni karakter te se 22 godine odvijaju u kontinuitetu. Natječaj dobiva naziv Međunarodni konkurs revije Likovni svet u kojem je do sada sudjelovalo oko 130.000 mladih iz 110 zemalja, što ga čini jednog od tri najveća međunarodna natječaja u Europi i deset najvećih natječaja u svijetu. Kao privatni natječaj, jedini je ovakve vrste na svijetu, a časopis Likovni svet je jedini časopis u Sloveniji koji obrađuje međunarodne likovne natječaje, likovne izložbe mladih i izložbe akademsko obrazovanih autora. Za svoj rad na povezivanju država na području likovne kulture i za promociju likovne kreativnosti i kulture mladih primio više stranih priznanja. Do sada je organizirao 266 izložbi u 34 države svijeta.

Izložba će biti otvorena u 19 sati u prosotru Gradske i sveučilišne knjižnice.

ZBOR MUZIČKE AKADEMIJE U KRAKOWU

Na poziv počasnog hrvatskog konzula u Krakovu, Pawela Wlodarczyka, predstavnici osječke Umjetničke akademije održali niz sastanaka koji su rezultirali dogovorom zajedničkih koncerata, sudjelovanja na radionicama, realizacijom parka u Krakovu pod nazivom Mala Hrvatska, kao i drugim oblicima suradnje. Posjetili su Muzičku akademiju i održali radni sastanak s rektorom, prof. Stanislawom Krawczynskim, a kao plod tih dogovora realizira se i koncert u sklopu Osječkog ljeta kulture koji će biti održan u Crkvi sv. Križa s početkom u 20 sati.

“GNIJEZDO” HNK MOSTAR

Kazališni dio programa OLJK-a uvijek je najposjećeniji. Nakon “Violiniste na krovu” odigranom u velikom prostoru, u dvorani gradski vrt, te “Osječkog long, long playa” u ambijentalnoj atmosferi dvorišta Hotela central, vrijeme je za predstavu čiji autori inzistiraju na manjem, intimnijem prostoru, stoga će ona biti održana u Dječjem kazalištu.

“Gnijezdo” HNK u Mostaru je komad o nesređenim odnosima između tri sestre i tri brata koji nenadano na godišnjicu majčine smrti otvaraju bolnu temu – što učiniti sa zajedničkom kućom koju je ozbiljno načeo zub vremena. Dok jedni žele promjene drugi pokušavaju argumentirano upozoriti zašto one nisu moguće. Rastrgnuti obiteljskim tajnama, nerealiziranim ljubavima, ratnim ožiljcima i viškom majčinske ljubavi, oni tek mogu proizvesti neverin u lokvi vlastite nepomičnosti. Istovremeno, to je predstava okupljena oko jedne simboličke niti – bliskosti i ljubavi među braćom i sestrama, u kojoj nema mjesta za velike dramske obrate. Možda tek za koju čašicu žuči i meda.

Suvereno i autorsko tretiranje glumačkog materijala izazov je s kojim se glumci uzbudljivo i uspješno nose te je, zahvaljujući načinu njihove igre, svaka izvedba nova, drukčija i jedinstvena.

“Gnijezdo” je na rasporedu od 21 sat, u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića.

GUŽVA U 16-ERCU

Za sam kraj programa 4. dana OLJK-a ne nudimo vam ništa umirujuće, već nešto što će vam pomoći da se dobro zabavite, iskačete i izbacite svu negativnu energiju iz sebe. Čak i ako niste poznavatelj pjesama punk-rock benda “Gužva u 16-ercu”. Nedavno su proslavili 25 godina postojanja koncertom kod Školjke, pa ako ste ga propustili, ili vam nije bilo dosta, pozivamo vas u dvorište Rektorata od 22 sata.